Dragostea intre persoanele de acelasi sex
Muntele si prietenii
Ca sa mai scape de tensiuni, Mihai si Emil mergeau des la munte, cu cortul. Acesta era refugiul lor, departe de lume si de privirile iscoditoare ale vecinilor si de presiunea familiei, insa nu era suficient. Prieteni care sa stie despre ei aveau foarte putini, ceea ce facea ca viata lor sa se desfasoara fara niciun sprijin social.
„Weekendurile erau disperante, stateam in casa, eu la TV, el la calculator. Eram ca intr-un cocon si asta ma scotea din minti. Devenea din ce in ce mai clar ca trebuie sa cunoastem oameni ca noi. Initial, am cunoscut pe internet, ne-am facut prieteni. Apoi am inceput sa iesim, sa ne facem vacantele impreuna, la mare, la munte, petreceri, mese, revelioane.“
Noii prieteni au fost ca o gura de aer proaspat pentru cuplu. Redescoperisera ca se pot bucura de viata, se simteau liberi si acceptati. Nu mai era necesar sa-si ascunda relatia si se puteau manifesta natural unul fata de celalalt.
„Faptul ca am inceput sa avem prieteni care sa ne accepte asa cum suntem a contribuit foarte mult la detensionarea relatiei. Clandestinitatea in care traiam era disperanta“, spune Mihai.
Moartea relatiei
Totusi, pe fondul viziunilor diferite asupra viitorului comun, al incapacitatii de a-si asuma orientarea sexuala si a societatii care ii arata cu degetul si ii obliga la o relatie intre patru pereti, despartirea era iminenta. Emil s-a hotarat sa puna capat relatiei intr-un moment dificil pentru Mihai. Tatal acestuia era pe moarte.
„Eram intr-o stare de amortire, eram extrem de afectat de situatia in care se afla tatal meu. La doua saptamani dupa ce tata a murit, ne-am despartit. Atunci au venit toate emotiile gramada peste mine si nu mai stiam pentru cine plang si asta m-a dat peste cap. Daca plangeam dupa Emil ma simteam vinovat pentru tata, si invers.
Erau doua pierderi importante pentru mine. Mult timp am fost furios pe el. M-am refacut cu timpul, au fost necesari cativa ani ca sa nu mai simt furie sau sa ma gandesc cu drag la el sau sa povestesc despre asta.“
Dupa cele doua pierderi Mihai s-a refugiat in activitati fizice, casnice, de multe ori compulsive, dar care l-au ajutat sa-si revina. A renovat casa cu mainile goale. A pus tapet, a reparat prize, chestii pe care nu le mai facuse niciodata. A carat si a daramat pereti.
Revenirea
La mai bine de un an, Mihai a inceput sa-si revina. Prietenii l-au sprijinit cel mai mult. Era din nou in cautarea dragostei. Dupa relatia de noua ani cu Emil, primele experiente au fost o mare deziluzie. Traise un vis, frumos, dar totusi nu era un vis, pentru ca-l traise.
Oamenii care au inceput sa intre in viata lui Mihai voiau alte lucruri, se raportau diferit la ideea de relatie si foarte diferit fata de ce cunoscuse el. A fost necesar sa de adapteze incontinuu la viata de barbat gay… singur. A mai avut relatii, dar niciuna nu a fost indeajuns de satisfacatoare pentru Mihai.
„Am mai fost cu un tip aproape un an, au fost si fluturi in stomac. Aveam multe compatibilitati intelectuale. Dar totusi ceva nu s-a legat. El era mai mic cu sapte ani ca mine, erau multe diferente de viziune.
El nu le spusese parintilor despre el, ca atare am luat-o de la capat cu viata clandestina, trebuia sa plec de la el cand veneau parintii. Ne certam des, nu simteam ca putem merge inainte. Nu ma vedeam cu el in viitor. Dupa aceeam am mai cunoscut un tip, dar iarasi n-a mers. Pe ambii i-am cunoscut online, de data aceasta“.
Iubirea nu vine pe net
Daca primele relatii ale lui Mihai se construisera dintr-o interactiune fata in fata, acum a fost pus in situatia mult mai la indemana sa-si caute jumatatea pe internet. Iluzia ca la un click distanta stau milioane de posibilitati de fericire, a fost extrem de tentanta. Cu toate acestea, Mihai nu crede ca iubirea vine pe internet.
„E foarte usor sa desconsideri realitatea, care e imperfecta, gandindu-te ca mai ai de rascolit atatea zeci de mii de profile si povesti, de oameni atragatori. Tocmai cautarea asta iluzorie a dus multi barbati gay intr-o cautare continua.
Cu toate motoarele de cautare, site-uri, reteta nu a dat rezultate, si nu o spun doar eu. Multi barbati gay traiesc cu iluzia ca o sa gaseasca acolo, undeva, intr-un colt al internetului, partenerul ideal, perfect. Iar asta este clar ca nu se intampla.“
Acum, Mihai se indragosteste din ce in ce mai rar. Iar pe masura ce timpul trece, acest lucru nici nu mai reprezinta o miza pentru psihologul de 37 de ani.
„Cu timpul, intalnesti oameni care te atrag, care iti aduc «fluturi», dar din experienta stii ca o sa treaca. Fluturii din stomac sunt ok, dar nu e vorba doar despre asta. Acum nu mai urmaresc neaparat indragostirea.“
Din punctul de vedere al lui Mihai, pentru ca o relatie sa functioneze, are nevoie de proiecte de viitor. Nicio atractie si nicio potrivire nu sunt suficiente pentru a sustine relatia pe termen lung. Acestea se consuma si nu mai ramane nimic daca partenerii nu-si propun sa faca ceva impreuna si in niciun caz fara acceptarea sociala.
Iubirea tine si de-o hartie
Mihai si-ar dori ca relaxarea mentalitatilor sa continue in Romania. „Cred ca in momentul de fata suntem pe drumul cel bun. Totusi ceea ce ma deranjeaza cel mai tare este ca majoritatea heterosexuala e mai relaxata decat minoritatea homosexuala.
Si asta, pentru ca exista foarte multe temeri si prejudecati. Imi pare rau ca nu avem o viata culturala si sociala mai asumata, mai dezvoltata. In Bucuresti exista un singur club gay, cu o atmosfera de camin cultural, in timp ce fenomenele intelectuale se manifesta mai mult in zona de underground.“
Si-ar dori foarte mult sa apara legea parteneriatelor civile, pentru ca este de parere ca asta ar ajuta foarte mult relatiile dintre persoanele de acelasi sex, insa nu numai, in special cand vine vorba de asigurarea unor drepturi minime.
„La un moment dat, i-a fost rau lui Emil si l-am dus la spital. La camera de garda a fost ciudat. M-au intrebat cine sunt. Din fericire, n-a necesitat internare, insa daca stai doua zile in spital si nu vrei sa te viziteze doar parintii si familia, e foarte necesar ca partenerul tau sa aiba dreptul de vizita in spital.“
Mihai crede ca iubirea tine si de-o hartie, pentru ca aceasta reprezinta un simbol al acceptarii sociale. Iubirea romantica se poate intampla in pofida oricaror constrangeri, insa o relatie nu se poate manifesta si nu poate creste impotriva tuturor.