Dreptul la avort nu este un lux
Decizia de a face un avort nu este niciodată simplă și presupune un demers, deseori copleșitor. Dar rămâne un drept al femeii, indiferent de circumstanțe.
Citește și:
Avortul e un drept, indiferent de ceea ce cred unii
Femeile Romaniei de azi si de maine
Avortul lasă urme adânci
Încă disputat în zilele noastre, subiectul legat de avort este unul sensibil și reușește să stârnească în continuare intrigi.
Într-o societate îmbibată de credințe de tot felul, factorul religios este cel care pare să conteze cel mai mult atunci când vorbim despre dreptul unei femei de a face avort.
Separat de convingerile personale ale fiecărei persoane, mai sunt și alte aspecte asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția, când analizăm cele două perspective: a întrerupe sau nu o sarcină.
Atunci când o femeie ajunge în fața unei astfel de decizii, ea se află la o bifurcație pentru că oricare ar fi decizia ei, alegând o direcție sau alta, cursul vieții sale se va schimba. Dacă se va decide să întrerupă o sarcină, este important ca ea să fie, mai mult ca orice, pregătită din punct de vedere psihologic să facă față acestui eveniment marcant.
Chiar dacă anumite persoane trec aparent mai ușor peste această experiență, semnificația evenimentului în sine va lăsa urme adânci în psihicul femeii, atâta vreme cât experiența nu este integrată și acceptată.
În acest context, poziționarea societății față de acest subiect joacă un rol mai mare decât am realiza, deoarece poate influența enorm o astfel de decizie a unei femei, blamând-o sau recunoscându-i dreptul de a întrerupe o sarcină.
La presiunea individuală se va adăuga și cea socială, fapt care poate împinge femeia să nu fie sinceră cu ea însăși și să nu-și conștientizeze barierele dar și resursele.
Două cazuri
Motivele pentru care o femeie va ajunge în fața deciziei de a face un avort, pot fi multiple. Iată cazurile a două femei care mi-au fost cliente și care au trecut printr-o asemenea experiență.
Angela I. are 31 de ani, este din București, are studii superioare și vorbește despre avortul pe care l-a avut în urmă cu câteva luni. Aflată într-o căsnicie de 3 ani, sarcina ei a fost planificată și dorită de ambii parteneri. Analizele medicale ulterioare care au monitorizat evoluția sarcinii au pus-o însă în fața deciziei de a face un avort.
A urmat o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional, însă ceea ce a contat a fost susținerea pe care a primit-o de la soțul acesteia în tot acest proces.
Dreptul ei de a lua o decizie în acest sens, ținând cont de toate elementele implicate nu a fost încălcat, chiar dacă nici ea nu și-a dorit să ajungă acolo.
Procesul terapeutic dar și cadrul familial susținător i-au permis să-și îndrepte atenția către parcurgerea travaliului de doliu, necesar restabilirii echilibrului psihic și emoțional.
Ioana M. 35 ani, povestește despre decizia ei de a face o întrerupere de sarcină în perioada în care era studentă și avea 19 ani.
Își amintește faptul că a fost un moment dificil pentru ea, deoarece a fost o sarcină neplanificată care nu se încadra, la acel moment, în planurile sale de viitor.
Simțind că nu este suficient de bine pregătită pentru asumarea rolului de mamă și nefiind încă independentă din punct de vedere profesional, și financiar, ea a ales să facă o întrerupere de sarcină, chiar dacă știa că nu va fi o experiență ușoară. Ioana povestește cum s-a informat despre procedură, consultându-se cu familia, medicii și una dintre prietenele ei cele mai apropiate.
Faptul că a găsit înțelegere și că a putut vorbi despre aste cu cei apropiați, nesimțind o presiune în sensul de a păstra copilul cu orice preț a fost ceea ce a facut-o să simtă că are un cuvânt de spus, un drept, chiar și în acea situație nedorită.
Responsabilitatea unei decizii dificile
A trece printr-un avort poate fi un eveniment suficient de traumatic din punct de vedere fizic, psihic și emoțional, dar reprezintă un eveniment pe care femeia în cauză este important să și-l asume.
Atunci când o femeie nu este pregătitiă, indiferent că ne referim la aspectul fizic – medical, la cel emoțional sau psihic pentru o sarcină, aceasta nu va putea să-și asume nici rolul de mamă în raport cu acel copil.
Efectele neasumării rolului matern sunt de impact asupra întregii durate a vieții copilului, putând conduce către probleme mai grave în dezvoltarea sa, cum ar fi cele legate de partea identitară, tulburări emoționale și instabilitate psihică.
Este important ca o femeie să poată decide momentul în care să aducă pe lume un copil, iar în situația unui avort să poată lua această hotărâre, atât de personală, ținând cont de contextul vieții și a relației.
Primul pas către gestionarea aspectului emoțional al avortului asupra unei femei este asumarea responsabilității acestei decizii.
De Ștefania Voia, psiholog
Tel.: 0726.191.255
Foto: 123rf.com