Ejacularea precoce
Ejacularea precoce (EP) este disfunctia sexuala cea mai intalnita in randul barbatilor adulti cu varsta sub 60 de ani si, totusi, este una dintre afectiunile cel mai adesea nediagnosticate si netratate corespunzator.
Aceasta afecteaza aproximativ 1 din 5 barbati (conform definitiei DSM-IV) din intreaga lume, indiferent de varsta. Este o afectiune medicala complexa, care poate fi cauzata de diferiti factori si poate fi descrisa ca o perioada scurta de latenta ejaculatorie, perceptie a controlului asupra ejacularii scazuta sau absenta si consecinte personale negative.
In primul rand, pentru barbatii cu EP, raspunsul sexual prezinta o secventa ejaculatorie comprimata, care are loc mai rapid si este mai putin controlata decat in cazul barbatilor care nu sufera de aceasta afectiune.
Incidenta si prevalenta
Conform ISSM (Societatea Internationala pentru Medicina Sexualitatii) EP este definita de:
- Timpul de latenta a ejacularii intravaginale (TLEI) de aproximativ 1 minut – “Ejaculare care are loc intotdeauna, sau aproape intotdeauna, inainte sau nu mai tarziu de un minut de la penetrarea vaginala”;
- Lipsa de control asupra ejacularii – ”Incapacitatea de intarziere a ejacularii in cazul tuturor sau aproape tuturor penetrarilor vaginale”;
- Consecinte personale negative legate de aceasta afectiune – ”Consecinte personale negative precum suferinta, frustrare si/sau evitarea intimitatii sexuale”.
Limita TLEI (timpul de latenta a ejacularii intravaginale – este perioada de la penetrarea vaginala pana la ejaculare) de aproximativ 1 minut se bazeaza pe observatia ca aproximativ 90% dintre barbatii care solicita tratament pentru EP cronica, raporteaza TLEI mai scurt de 1 minut, iar 10% au un TLEI de la 1 la 2 minute. TLEI are un efect direct asupra perceptiei de control al barbatului asupra ejacularii, insa nu influenteaza in mod direct satisfactia sau disconfortul personal.
Tipuri de ejaculare precoce
EP primara (numita si „pe durata intregii vieti”) – care apare de la prima experienta sexuala si care continua pe tot parcursul vietii. In aceste cazuri, ejacularea se produce prea repede, inainte de penetrarea vaginala sau la mai putin de 1-2 minute dupa.
EP secundara (numita si „dobandita”) – caracterizata prin aparitie gradata sau brusca, ejacularea fiind in prealabil normala.
EP este mai des intalnita decat disfunctia erectila (DE) la barbatii cu varste sub 60 de ani dar momentul aparitiei nu este legat de varsta.
Desi prevalenta este foarte crescuta, EP inca mai este o afectiune medicala nedetectata si netratata din cauza faptului ca, de multe ori, barbatii nu doresc sa discute simptomele cu medicii lor, adesea din cauza jenei. In plus, barbatii cu EP considera ca nu exista niciun tratament pentru afectiunea lor.
Prin urmare, numai 9% dintre cei cu EP auto-raportata au consultat un medic, iar din acest mic grup aproape 70% au raportat EP in timpul unei vizite la medic programata din alte motive2. Dintre cei 91% care nu au consultat un medic, 52,2% au afirmat ca nu au luat niciodata in calcul aceasta optiune.
Cauze
Raspunsul sexual la barbati a fost descris ca un ciclu de modificari fizice caracteristice, compus din 4 faze: dorinta, excitare, orgasm (ejaculare) si rezolutie.
Disfunctia sexuala masculina apare de obicei intr-una sau mai multe dintre primele 3 faze ale ciclului de raspuns sexual, incluzand disfunctii ale dorintei sexuale (de ex. dorinta sexuala hipoactiva), ale excitarii (de ex. disfunctie erectila si timp mai lung necesar pentru a ajunge la excitare sexuala) si ale orgasmului/ejacularii (de ex. ejaculare precoce, ejaculare intarziata).
Ejacularea este in primul rand influentata de controlul sistemului nervos central, dovezi recente sugerand ca EP este mai mult un fenomen neurobiologic decat unul psihologic.
Procesul ejacularii este controlat la nivel central si implica o gama de neurotransmitatori, incluzand serotonina (5-HT), dopamina, oxitocina si altii. Multe date arata ca subtipurile de serotonina si receptori specifici 5-HT sunt implicate in special in procesul intarzierii ejacularii.
In consecinta, EP ar putea fi asociata cu prezenta de nivele sinaptice scazute de serotonina in regiunile SNC care moduleaza ejacularea.
EP secundara poate fi cauzata atat de factori psihologici, cat si fizici. Cauzele fizice frecvente ale ejacularii precoce dobandite includ:a fectiuni ale prostatei, in special prostatita; disfunctie erectila (DE); hipertiroidism; consumul de droguri recreationale. Cauzele psihologice frecvente includ: stres; anxietate cu privire la actul sexual.
EP, suferinta personala si cuplul
O viata sexuala satisfacatoare este esentiala pentru succesul oricarei relatii, iar bunastarea sexuala este importanta pentru starea de sanatate generala a unei persoane. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste sanatatea ca fiind: “O bunastare fizica, mentala si sociala completa si nu doar absenta unei boli sau infirmitati”.
EP influenteaza multe aspecte ale vietii barbatilor si partenerelor acestora. Barbatii cu EP au raportat: un control „foarte scazut” sau „scazut” asupra ejacularii (95%); disconfort personal „moderat” sau „extrem” (92%); satisfactie „foarte scazuta” sau „scazuta” in legatura cu actul sexual (57%); dificultate interpersonala legata de ejaculare (63%).
TLEI a fost semnificativ mai scurt la barbatii cu EP, comparativ cu barbatii fara EP (mediana TLEI 1,8 minute pentru EP si 7,3 minute pentru barbatii care nu sufera de EP).
Partenerele barbatilor cu EP sunt si ele afectate de aceasta situatie. Mai mult de 60% din partenerele barbatilor cu EP nu sunt satisfacute de actul sexual; 50% din barbatii cu EP considera ca relatia lor ar fi mai puternica daca ei ar reusi sa-si satisfaca mai mult partenerele din punct de vedere sexual.
Majoritatea barbatilor cu EP (60%) ar solicita tratament medical daca partenerele le-ar sugera acest lucru, si aproximativ 75% dintre cei care au cautat solutii, au facut acest lucru in special pentru a creste satisfactia sexuala a partenerei.