Greșeli în cuplu – Ce comportamente îi transmit iubitului tău mesajul (fals) că nu ești mulţumită de el
Te-ai gândit că, deşi îţi iubeşti şi apreciezi partenerul, pot fi anumite atitudini şi comportamente de-ale tale care să-i transmită de fapt contrariul? Care sunt și cum putem corecta aceste greșeli în cuplu.
Citește și:
Ghid pentru o ceartă în cuplu… sănătoasă
Inconstanța: trăsătura de caracter care afectează orice cuplu
Perfecţionismul tău poate fi uneori o povară greu de suportat de către partener. Dacă îi ceri întotdeauna foarte mult, mereu mai mult decât ceea ce face el, sau dacă după ce el face ceva, tu refaci acel ceva, atunci îi transmiţi în mod indirect mesajul că nu eşti mulţumită de el.
Dacă ai tendinţa să faci comparaţii, fii atentă la implicaţiile aduse de acestea, pentru că transmit un mesaj de genul “Nu sunt mulţumită de tine aşa cum eşti!”.
Comparaţiile sunt generatoare de emoţii negative: tristeţe, sau poate chiar depresie, furie. În loc să te situezi în această zonă pasiv-agresivă, vorbeşte-i deschis partenerului despre nevoile şi dorinţele tale, despre modul în care ţi-ai dori să fie relaţia voastră.
Felul în care comunici – fie că este vorba despre limbajul verbal, nonverbal sau despre tăcere îi poate transmite iubitului tău mesajul fals că nu eşti mulţumită de el.
De exemplu, s-ar putea să fii foarte critică, pentru că ai preluat un model de la părinţii tăi. Dacă pentru tine acest lucru este o obişnuinţă şi îţi critici partenerul adesea, fii atentă pentru că el s-ar putea să creadă că nu-ţi convine ce face el, că nu-ţi place de el.
Şi, deşi la prima vedere poate părea neverosimil, tăcerea poate transmite multe mesaje. Te-ai gândit cumva la tăcerea aprobatoare, cea dezaprobatoare sau poate tăcerea-protest, revoltă sau poate tăcerea respectuoasă, ori tăcerea-complice?
Sunt momente când tăcerea ta sau tăcerea asociată cu anumite comportamente îi lasă iubitului tău posibilitatea de a le interpreta ca fiind semne ale nemulţumirii tale faţă de el.
Dacă, de exemplu, la serviciu relaţiile tale cu colegii sau şeful sunt tensionate, şi tu foloseşti ca mecanism de apărare deplasarea, atunci la serviciu vei afişa seninătate, în schimb, supărarea ta se “deplasează” către iubit când ajungi acasă.
Şi dacă tu eşti îmbufnată şi el nu-ţi intră-n voie indiferent ce-ar face, cel mai probabil va considera că te nemulţumeşte ceva la el.
Un alt exemplu în care tăcerea poate transmite un mesaj fals poate apărea în ceea ce priveşte viaţa sexuală: dacă ai avut o zi grea la serviciu, seara faceţi sex, apoi tot ceea ce îi spui este că vrei să adormi şi-atât sau nu îi spui nimic, el poate crede ca eşti nemulţumită de performanţele lui sexuale.
Un feedback sincer de genul “Azi am fost atât de obosită şi preocupată, încât nu am reuşit să mă las în voia simţurilor!” te poate scăpa de aceste momente în care partenerul se simte stânjenit sau este nedumerit, trist pentru că el consideră că eşti nemulţumită de el.
De asemenea, e important să-i vorbeşti iubitului despre nevoile tale, despre limbajele de iubire preferate. Pentru că se poate întâmpla ca el să investească timp şi energie să-ţi facă o surpriză şi dacă tu nu eşti entuziasmată, să considere de fapt că eşti nemulţumită.
Aşadar, dacă tu, în locul unui cadou scump sau la modă, preferi să petreceţi timp de calitate împreună, spune-i acest lucru.
Şi în ceea ce priveşte valorile voastre pot apărea situaţii similare. De aceea, pentru a fi pe aceeaşi lungime de undă, e esenţial să discutaţi despre valorile importante pentru voi şi să le şi definiţi.
Ţine seama şi de cei 4 A: atenţie, aprobare, apreciere, afecţiune. Pentru că dacă partenerul nu primeşte aceste lucruri de la tine se poate gândi că nu-ţi place de el, că eşti nemulţumită de ceea ce face.
Acordă-i atenţie, manifestă-ţi afecţiunea faţă de el, iar atunci când îţi plac anumite comportamente ale partenerului faţă de tine spune-i acest lucru. Şi dacă-l admiri pentru ceea ce face ca profesionist sau pentru abilităţile lui sociale, e important să-i arăţi.
De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie
Tel.: 0745.089.985
www.aventuradezvoltarii.com
Foto: shutterstock.com