Now Reading
Imaginea de sine in perioada sarcinii

Imaginea de sine in perioada sarcinii

Revista Psychologies

Sarcina este o perioada minunata in viata unei femei, dar si o provocare serioasa. Iata cum ne poate afecta imaginea de sine si ce avem de facut pentru a ne simti bine in pielea noastra.

 

Transformari pe perioada sarcinii

De-a lungul perioadei prenatale cresterea si dezvoltarea intrauterina a fatului aduc deopotriva schimbari fiziologice si psihosociale semnificative pentru gravida.

De la un trimestru la altul de sarcina, apar modificari la nivelul pielii de tipul petelor pigmentare, a vergeturilor sau dimpotriva, devine mai stralucitoare.

Greutatea sa corporala creste treptat, iar acest aspect poate fi unul dintre cele mai provocatoare, în cazul in care ajunge sa ii impovareze miscarea sau desfasurarea activitatilor zilnice si profesionale. In plus, calitatea relatiei de cuplu si a suportului social sunt foarte importante.

Anxietatea specifica sarcinii, concretizata prin ingrijorari privind modul in care decurge sarcina, in care se dezvolta copilul si indoieli referitoare la cat de sanatoase sunt nu practicile adoptate de ea in sarcina (ex.: de la alimentatie, efort fizic si pana la a isi vopsi parul sau a isi da cu oja pe unghii) amprenteaza starea sa psihoemotioanala.

Toate aceste aspecte influenteaza intr-un fel sau altul imaginea de sine sau felul in care femeia se percepe pe sine in sarcina.

 

Greutatea corporala si imaginea de sine in sarcina

Pentru unele femei acumularea de kilograme in perioada de gestatie poate fi factor de satisfactie, percepandu-se ca fiind mai feminine, atragatoare, voluptuoase si chiar seducatoare comparativ cu perioada de dinainte.

Multe dintre ele afirma ca se simt mai bine ca niciodata in propria lor piele, iar in interiorul relatiei de cuplu, se simt in continuare dorite de catre partenerii lor, contactul sexual trecand la un alt nivel caracterizat prin cresterea initiativei si spontaneitatii din partea lor.

Pentru alte femei insa, kilogramele adunate in sarcina reprezinta un factor de stres, cu atat mai mult cu cat recomandarile medicale de specialitate agreaza un anumit interval de kilograme.

Din acest motiv, dincolo de faptul ca se pot simti neatragatoare, ba chiar avand un aspect fizic respingator, ajung sa se autoizoleze, sa renunte la interactiunile sociale, dar si sa se perceapa ca fiind insuficient de bune pentru copilul lor in formare.

Cu privire la imaginea de sine din punct de vedere corporal, cercetarile ajung la rezultate si concluzii diferite. Astfel, daca pentru unele femei perceptia imaginii lor  corporale scade semnificativ de la un trimestru de sarcina la altul, pe masura ce iau in greutate, pentru altele creste semnificativ de la un trimestru la altul.

Argumentele care justifica aceste diferente tin de modul in care capata sens pentru ele relatia dintre kilograme – sarcina – infatisare.

 

Acceptarea modificarilor corporale

Oricum ar fi, a lua in greutate in sarcina este un proces firesc si natural care permite cersterea si dezvoltarea copilului.

Pentru a gestiona cat mai eficient dinamica imaginii de sine in sarcina, este necesar ca gravidele sa ajunga sa inteleaga si sa isi accepte schimbarile fiziologice, pastrandu-se in contact si imprietenindu-se continuu cu ele, cu corpul lor.

O modalitate ar fi sa faca un soi de ritual, de rutina zilnica din a isi privi corpul in oglinda, urmarindu-i cu bunavointa, pe indelete, curbele din fata si din profil.

Pot sa observe ce le place si ce nu le place acum la corpul lor, luand nota de ceea ce le trece prin minte, de emotiile lor si de ceea ce au nevoie. Pot observa si descoperi cu uimire ca pielea e mai stralucitoare, sanii sunt mai voluptuosi, ca se simt frumoase.

Pe masura ce devin constiente in aceasta maniera de corpul lor, pot sa se aseze intr-o pozitie confortabila pe o canapea de exemplu, sa respire profund de cateva ori pentru a se relaxa si sa isi vizualizeze corpul lor pe interior si cum inlauntrul lui se afla si creste corpul copilului lor.

 

Sport si alimentatie in sarcina

Dincolo de o alimentatie echilibrata si adecvata, este recomandat sa urmam un program regulat de exercitii fizice.

Putem opta pentru plimbari in aer liber, inot, ore de gimnastica prenatala, care sa ne ajute sa ne pastram corpul tonifiat, pregatindu-l pentru a face cat mai bine fata sarcinii, nasterii si recuperarii.

Participand, de exemplu, la ore de gimnastica prenatala, avem avantajul de a socializa, intalnind alte femei insarcinate. Isi vor impartasi astfel experientele personale, putand facilita acceptarea transformarilor fiziologice.

 

Suport social in sarcina

Suportul social este un factor extrem de important in sustinerea gravidelor si implicit a imaginii lor despre ele insele. Cei din jurul lor le pot ajuta incurajand-le si ascultandu-le cu caldura emotiile si gandurile.

Le pot oferi feedback pozitiv despre cat de bine se descurca, cat de bine fac fata sarcinii si cum arata, subliniindu-le resursele personale.

De asemenea, este nevoie sa identifice unde anume au nevoie de ajutor (Cum as putea sa te ajut? Ce as putea face pentru a iti fi mai usor? etc) si sa le ofere in masura in care pot, ceea ce ele au nevoie.

In cazul in care imaginea de sine este grav perturbata in sarcina, iar gravida se confrunta constant si intens cu o dificultatea de autoacceptare, cel mai indicat este sa se adreseze unui specialist din domeniu.

 

De Camelia Chetu, consilier, psihoterapeut autonom, doctorand in psihologie prenatala

Coordonator Motherhood Center

Tel.: 0721.608,096

www.motherhood.ro

[email protected]

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top