Now Reading
Influentele unui parinte narcisist asupra copilului

Influentele unui parinte narcisist asupra copilului

Mediul in care crestem ne influenteaza major dezvoltarea emotionala. Iar un parinte narcisist ne va face sa simtim des anxietate sau stari depresive. Iata si alte efecte ale acestui comportament nesanatos.

 

 

Legaturile cu parintii sunt cele care ne formeaza pentru viata, ne determina comportamentul si ne influenteaza dezvoltarea emotionala. Problemele apar atunci cand cei care ne-au dat viata sufera de tulburari de personalitate, iar acestea se reflecta asupra noastra. Asa se intampla si in cazul unui parinte narcisist.

Acesta nu-si limiteaza sfera de influenta asupra propriilor dorinte, ci isi proiecteaza aspiratiile asupra ta, fara sa-ti respecte sentimentele si gandurile. Ti s-a intamplat poate sau ai auzit de copii care au urmat o anume cariera pentru ca asta si-ar fi dorit sa faca tatal sau mama, dar nu au reusit.

 

Cum te influenteaza un parinte narcisist

Iubirea si sacrificiul sunt doar unelte de manipulare si de constrangere pentru un parinte narcisist. In realitate, el isi doreste cat tu sa-i umpli golurile lasate de propriile esecuri. Ajungi astfel sa te lupti pentru indeplinirea viselor lui, fara sa te bucuri de libertatea de-a alege singura ceea vrei sa faci cu viata ta. Egoismul nu-l lasa sa vada ca tu existi ca fiinta independenta.

Pe langa starile de anxietate si depresie, din cauza sensibilitatii emotionale, vinovatia nu-ti este cu siguranta un sentiment strain. De cate ori nu ti-ai spus: daca eram cuminte, mama nu ma certa, eu sunt problema, ceva nu e in regula cu mine? De cate ori nu ai incercat sa te schimbi pentru a fi iubita?

Poate ca ai invatat de mica sa respecti dorintele unui parinte narcisist pentru a nu fi pedepsita. Comportamentul abuziv isi pune aprenta si asupra relatiilor tale mature, cand faci tot posibilul ca partenerul tau de cuplu sa fie fericit, chiar daca asta inseamna sa-ti reprimi propriile nevoi.

Ajungi sa dezvolti un atasamanent evitant sau anxios si esti incapabila sa legi relatii de cuplu sanatoase. Traumele precum neglijarea, abuzurile emotionale, lipsa atentiei din partea unui parinte narcisist te determina sa fii suspicioasa si sa nu le acorzi credit oamenilor de langa tine. Pentru ca nu ai incredere in sine, esti atrasa de parteneri instabili emotional sau critici, care iti recreeaza mediul de acasa.

 

Sprijinul terapeutic

Chiar daca ai suferit, ia in considerare faptul ca un sprijin terapeutic este un mod prin care te poti vindeca de aceste traume si iti poti construi propria viata. De asemenea, poti vorbi despre aceste experiente cu prietenii sau cu membrii familiei.

 

 

 

Citeste si:

Cum ii influentezi tu, ca mama, viata copilului tau

Cum putem risca sa neglijam un copil

 

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top