Iubirea neconditionata in cuplu
Acceptare totala, toleranta? Tu ce crezi ca inseamna iubirea neconditionata in relatia de cuplu? Iata cateva idei care te vor ajuta sa intelegi mai bine acest concept.
Primul nostru contact cu iubirea neconditionata este in relatia cu parintii. Ei sunt cei care ne iubesc pentru ca suntem, nu pentru ceea ce facem sau putem oferi. Cand legatura dintre noi este una sanatoasa, nu trebuie sa ne chinuim sa le castigam atentia si sunt alaturi de noi chiar si atunci cand gresim.
Interpretari gresite ale iubirii
In cuplu lucrurile stau putin diferit. Iubirea adevarata este interpretata deseori gresit si este de fapt conditionata de dorintele sau neputintele noastre.
O folosim uneori ca o scuza pentru a ramane in relatii toxice. “Te iubesc orice mi-ai face” nu este totuna cu “Te iubesc indiferent ce se intampla”. Nu confundati cu dependenta si atasamentul.
La bine si la greu nu inseamna ca trebuie sa le permitem partenerilor nostri de cuplu sa ne raneasca, fara sa luam atitudine. Nu putem trece cu vederea un comportament nesanatos, in numele iubirii.
Este usor sa cadem in capcana nepasarii, sa pretindem ca meritam sa fim iubiti fara sa facem nimic si sa refuzam orice schimbare, care de multe ori este necesara pentru evolutia relatiei. Nu se numeste conditionare faptul ca mai facem uneori si mici compromisuri atunci cand este posibil.
Iubirea neconditionata in cuplu
O iubire neconditionata este una constienta, asumata, dobandita prin maturitate emotionala. Inseamna se ne pese de fericirea partenerului nostru de viata, fara sa ne gandim ce putem obtine, fara sa asteptam recompense pentru ce simtim sau pentru ce facem.
Presupune acceptarea diferentelor dintre noi, in sensul ca fiecare are obiceiuri sau gusturi proprii pe care nu trebuie sa incercam sa le schimbam. De asemenea, comunicarea, empatia, toleranta, responsabilitatea, sunt elemente ale unei iubiri neconditionate.
Citeste si:
Strategii pentru un stil de atasament securizant
Foto: 123rf.com
Autor Psychologies.ro