La ce varsta si ce le spunem copiilor despre sex
9-12 ani
Este perioada cand incep primele semne ale pubertatii: sani, cresterea parului pubian, prima menstruatie. Rolul parintilor este de a explica fetei cum se folosesc absorbantele sau tampoanele intravaginale.
Baietii trebuie sa afle ca ejacularea nocturna este un fenomen firesc si nu o boala necunoscuta, asa cum cred unii copii neinformati.
Pe scurt, organismul se pregateste pentru a deveni adult. Este grupa de varsta cu cea mai mare curiozitate si micutii invata foarte usor daca le castigam increderea. In acelasi timp ar trebui constientizat ca este o varsta cruciala, ultima noastra sansa sa-i invatam pe copii cat mai mult despre sanatatea sexuala.
Ei incep acum sa pretinda respectarea intimitatii, mai intai a lor si apoi a celor din jur, se arata dezgustati de sex, pana si un sarut al parintilor li se pare oribil.
Este momentul sa le vorbim despre prezervative si contraceptie, despre sarcini nedorite si boli cu transmitere sexuala (BTS). Creativitatea si umorul sunt ingrediente indispensabile.
Nu aveti doar o discutie scurta, ci vorbiti-le ori de cate ori aveti ocazia pentru a oferi acestor discutii nota firescului. In situatia in care incepeti o discutie si copilul va spune „lasa ca stiu eu“, incercati cu tact sa aflati exact ceea ce stie, e posibil ca adesea informatiile lui sa fie deteriorate in mod semnificativ.
Explicati-le in mod repetat faptul ca „sexul nu este pentru copii, ci doar pentru adulti“. Se spune deseori ca, daca vorbim despre sex instigam copiii la a face sex, acest lucru a fost insa infirmat, numeroase studii dovedind ca daca micutul a fost bine informat in acest sens isi va incepe viata sexuala mai tarziu, intr-un mod constient si responsabil.
13-18 ani
Adolescentii nu accepta faptul ca nu stiu si nu li se pare deloc „cool“ sa ceara lamuriri parintilor. Nu uitati, la aceasta varsta influenta grupului este mai mare decat influenta parintilor si, de aceea, monitorizarea adolescentului si stabilirea unor reguli clare sunt extrem de importante.
Adolescentul trebuie sa fie informat cu privire la respectarea partenerului, un act sexual trebuie sa fie un act consimtit de ambii parteneri la fel ca si folosirea metodelor de contraceptie.
Spuneti-le despre BTS, ca se pot transmite prin toate modalitatile de a face sex: normal, oral, anal. Exista inca adolescenti care cred ca daca fac sex oral nu se pot imbolnavi.
Daca veti fi intrebati despre relatiile voastre sexuale aveti tot dreptul sa va pastrati intimitatea sau puteti hotara daca e oportun sa impartasiti cu adolescentul anumite lucruri.
Un studiu recent arata ca doar 30% dintre parinti vorbesc despre sex cu copiii lor cat timp acestia sunt in crestere. Unii parinti nu vorbesc nici cand copilul ajunge la pubertate si are mai multa nevoie ca oricand sa i se explice ce si cum.
Trebuie sa fim cu totii constienti ca indiferent de varsta copiilor diversitatea de situatii este atat de mare incat noi ca parinti trebuie sa identificam atat momentele oportune pentru a discuta despre sex si sanatate sexuala cat si ce trebuie sa le spunem copiilor pentru a le oferi o educatie sexuala sanatoasa care sa le ofere sansa de a se bucura din plin de un aspect perfect normal si placut al vietii noastre.
Cu siguranta vor aparea si momente delicate, nu ezitati insa sa folositi din plin umorul pentru a iesi din astfel de situatii stanjenitoare si succesul este garantat.
De Florentina Gruia, consilier dezvoltare personala, psihoterapeut in formare, www.florigruia.ro