Nu mai am chef de facut amor
Tot mai multe femei si barbati spun ca nu isi mai doresc partenerul. Oare cu timpul se duce pe apa sambetei totul? Nu, nici copiii, nici oboseala nu explica stingerea libidoului. Dar ce ascund aceste intervale de… adormire?
„Seara, in pat, ma ascund in niste pijamale groase, ca sa descurajez orice initiativa amoroasa…“ Asta spune L., 40 de ani, sotie timp de 12 ani si mama a doi copii. Nu mai are chef de facut amor cu sotul ei.
Dar nu e singura. Multi psihologi de cuplu sau specializati in sexologie spun ca fenomenul este amplu. Dar ca este vorba numai de o adormire a chefului de sex, din cauza multor presiuni externe: serviciul, copiii, stresul de toate felurile, care deturneaza atentia de la cuplu si de la partener. La inceputul relatiei, ii acordam celuilalt multa atentie. Flacara amorului arde fara efort. Dar timpul trece.
„Virajul de la pasiune la relatie se negociaza prost“, spune Gislaine Paris, psihoterapeuta si sexolog cu cabinetul in Paris. „Aceasta schimbare este cauza problemelor majoritatii cuplurilor urbane moderne, de azi, de peste tot. Fiecare crede ca dorinta e ceva spontan, care nu trebuie alimentat. Ca, daca sunt indragostiti, automat vine si cheful de sex, ca nu trebuie chemat sau alimentat. Ca, daca era atat de simplu la inceput, de ce nu mai este?!“
Unii ajung sa se indoiasca de iubirea pentru partener si de soliditatea relatiei. Dar toti psihologii sunt unanimi in a spune ca dorinta nu e spontana, mai ales la femei. Pentru a o simti, ele trebuie sa se simta relaxate, disponibile, receptive la sexualitate. Nu e vorba ca ar fi mai putin interesate de sex, absolut deloc! Pur si simplu, de-a lungul anilor, dorinta lor are nevoie de mai mult timp si de investitie emotionala pentru a se descatusa ca la inceput.
„NU SUPORT SA MA VADA GOALA“
„Cand ma uit in oglinda, nu ma vad apetisanta deloc“, spune M., 38 de ani. „Vad ca ma studiaza sotul meu, dar nu imi place. Sexul a devenit sinonim al datoriei conjugale.“ Pentru ca o femeie sa doreasca un barbat, ea trebuie sa seduca, dar sa se si placa pe sine. Si nu are de-a face cu canoanele estetice din prezent! Putem sa ne vedem frumoase, dar nu dezirabile; sau dezirabile, fara a fi niste femei magnifice. Oglinda, oglinjoara, dorinta feminina e sensibila la imaginea de sine a femeii! Si pentru asta, un barbat care isi admira mereu partenera si face femeii sale complimente despre frumusetea ei, este cel mai important.
B. e celibatara, are 36 de ani, e medic si s-a indragostit lulea de un tip. „Venise la mine la cabinet, atractia dintre noi a fost atat de puternica, incat ne-am dat intalnire imediat dupa. Am iesit la o cafea cateva ore mai tarziu, dar nu stiu ce s-a intamplat, nu mai suportam sa se uite la mine. Era amenintator. Am devenit foarte rece, am plecat precipitat, fara sa-mi platesc cafeaua.“ Angoasa profunda, intrebari dupa… Ce s-ar fi intamplat daca nu fugea? Ar fi folosit-o, asa cum parea ca face cu femeile un tip aratos ca el? Ar fi lasat-o balta? „Multe femei se tem de barbati“, spune Ghislaine Paris. „Ar trebui sa isi repete: «Nu mi-e teama, imi face bine…».“
„SUNT CA UN ROBOT“
Dar ei, barbatii? Nici ei nu par ca mai simt mare lucru, spun terapeutii. Se remarca marirea considerabila a clientelei masculine din cabinetele psihologilor de peste tot. Cazurile lor sunt mai dificil de tratat, mai ales daca nu e vorba despre disfunctii fizice, probleme de erectie, de exemplu. Un barbat de 43 de ani, care tocmai a incheiat un divort, spune ca nu mai simte nimic pentru femei. „Sunt ca un robot, desi ma intalnesc cu destule. Nu simt nimic.“
Libidoul nu este doar satisfacerea dorintei sexuale. Este o energie care ne poarta spre celalalt, catre unele din particularitatile sale care ne fac sa visam si sa speram ca nevoile noastre cele mai intime – de acceptare, de afectiune si de placere – vor fi satisfacute. Dar daca dorinta noastra de celalalt se stinge, asta se intampla pentru ca noi credem, naiv si copilareste, ca exista fiinte care ne pot indeplini absolut toate dorintele, mai ales pe cele intime.
Supermarketurile erotice, site-urile de intalniri care ne propun sa ne gasim partenerul ideal, pilulele antipana sexuala – toate acestea dau senzatia ca putem regla totul. Psihanalistul Jaques Lacan vorbea de o „ploaie de obiecte“. Nu mai avem chef, pentru ca simtim ca putem obtine orice…
A. are 35 de ani si un copil, un sot pe care il iubeste si un libidou in „berna“ de mai bine de un an. Pentru ea, ca pentru alte multe femei, venirea pe lume a copilui a cam stins dorinta erotica, pentru ca o femeie se simte completa si implinita in momentul in care devine mama.
Psihanalistii numesc acest fenomen „copilulfalus“. Tanara mama se invinovateste pentru ca nu poate iesi din aceasta relatie fuzionala cu copilasul. Este un scenariu clasic. Dar astazi, intr-o epoca in care corpului aproape ca i se impune sa fie obiect erotic si sa functioneze pe plan sexual, pare ca nu prea e „corect politic“ sa nu ai chef…
„Cei care nu fac dragoste timp de mai multe luni, pentru ca investesc in munca sau in copii, in alte activitati solicitante, sunt considerati bizari“, observa Catherine Blanc, sexolog. „Omagiem pe cei care face amor tot timpul, desi poate ca pentru ei nu e ceva asa grozav. Ideea de abstinenta ne angoaseaza.“
Dar mai sunt cei care cuceresc si pentru care partenerul sau partenera este echivalentul unei masini elegante si noi, cu care se lauda. „Si aici e problema“, spune Marie Jean Sauret, psihanalista pariziana, „pentru ca seductia se va stinge repede dupa ce noua jucarie nu mai are caracter de noutate.“ M., inginer, in varsta de 43 de ani: „Nu se leaga nimic, agat tipe minione care imi plac, ne petrecem noaptea impreuna si gata! Mi se pare ca e o chestie igienica si atat“.
Aceasta senzatie de vid e constitutiva speciei umane. Si nu o putem umple compulsiv doar cu… sex. Nu suntem animale supuse instinctelor, rutului. Omul a dezvoltat limbajul, care i-a permis sa viseze, sa doreasca. „Cand aud de cupluri a caror viata sexuala e mecanica si rutinata, ma sperii“, spune Ghislaine Paris. „Seductia nu inseamna sa spui, dupa ce ai culcat copiii: «Am chef de sex, vii?». Dorinta e inamicul lucrurilor prea pe fata. Ea cere o atentie constanta, hrana emotionala.“
„Vorbim despre pierderea dorintei ca despre o boala atunci cand ea persista mai mult de sase luni“, spune Sylvain Mimoun, sexolog parizian. Dincolo de patologiile care au repercusiuni asupra sexualitatii, cum ar fi cancere genitale sau cel al prostatei, anumite dereglari pot avea un impact negativ asupra libidoului. Circulatia deficitara face ca organele sexuale sa nu se irige cum trebuie. Hormonii sunt implicati in economia dorintei – de exemplu, anticonceptionalele pot afecta serios libidoul.
HORMONII ENIGMATICI
Multi hormoni participa la realizarea unui act sexual reusit. Dar la inceput, in stadiul de dorinta, intra in joc serotonina, dopamina si prolactina. Primul linisteste, al doilea excita, al treilea taie dorinta si perturba testosteronul. Estrogenul si testosteronul formeaza un duo al echilibrului si sanatatii sexuale, dar tes-tosteronul e cel mai important in cheful de sex. Sub actiunea unei enzime numite aromataza, testosteronul se transforma in estrogen modificat, estradiol, care calmeaza dorinta pasionala.
EFECTE SECUNDARE
Medicamentele hipotensive sau anticolesterol incetinesc reactiile sexuale: barbatul are mai putine erectii, femeia are vaginul mai uscat. Antidepresivele, care cresc serotonina si prolactina, blocheaza dorinta la ambele sexe, erectia si ejacularea.