Now Reading
O de la Orgasm: Sexul după 50 de ani e mai bun

O de la Orgasm: Sexul după 50 de ani e mai bun

Revista Psychologies

Crezi că viața sexuală se înrăutățește odată cu vârsta? Asta depinde doar de tine! Află că sexul după 50 de ani e chiar mai bun.

Citește și:

O de la Orgasm: Bărbații fac mai mult sex decât femeile. Oare cu cine?

O de la Orgasm: Cum eviţi să pierzi dorinţa sexuală în căsnicie

Bucuriile înaintării în vârstă

Există o veche zicală: „Bărbaţii au relaţii pentru a face sex. Femeile fac sex ca să aibă o relaţie.” Acest lucru nu este valabil pentru toată lumea, dar este destul de adevărat pentru a deveni un clişeu… cel puţin pentru persoanele sub 50 de ani.

Dar în jurul vârstei de 50 de ani lucrurile se schimbă. Cel puțin, asta spun cercetătorii după ce au analizat datele de la 1.035 de adulţi heterosexuali, cu vârste cuprinse între 40 şi 59 de ani.

Constatările lor sugerează că femeia în vâstă continuă să se preocupe de apropierea emoţională, dar că aspectele fizice legate de sex (frecvenţa, durata, şi regularitatea de a avea orgasm) devin din ce în ce mai importante pentru ele.

Între timp, bărbaţii continuă să aprecieze bucuriile fizice oferite prin intermediul sexului, dar calitatea relaţiilor (să simtă apropierea emoţională faţă de femeie) devine din ce în ce mai importantă.

 

Satisfacția sexuală după 50 de ani

Până la apariţia pastilelor Viagra în 1998, cercetătorii preocupaţi de viaţa sexuală au ignorat în mare măsură sexualitatea femeilor aflate la menopauză şi a bărbaţilor în vârstă.

Însă în cei 13 ani de la apariţia pilulei, multe studii au explorat factorii fizici, relaţionali şi culturali care afectează satisfacţia sexuală după 50 de ani.

Printre factorii fizici, sănătatea este esenţială. Sănătatea este puternic asociată cu satisfacţia sexuală la orice vârstă. După 50 de ani, bolile corelate cu înaintarea în vârstă plătesc un preţ din ce în ce mai mare: diabetul, bolile de inimă, cancerul, accidentul vascular  cerebral, tensiunea arterială ridicată, artrita, depresia şi altele.

Multe dintre medicamentele utilitzate pentru a trata aceste afecţiuni, cauzează probleme sexuale, în special antidepresivele şi medicamentele pentru tensiunea arterială.

În plus, după 50 de ani, viaţa sexuală se schimbă. În cazul ambelor sexe, dorinţa tinde să scadă, excitarea devine din ce în ce mai problematică şi, cu excepţia adulţilor care fac exerciţii Kegel, orgasmele devin adesea mai puţin intense din cauza diminuării tonusului muscular pelvian.

În plus, la femei, scăderea lubrifierii vaginale şi subţierea căptuşelii vaginale (atrofiera vaginală) fac actul sexual mai puţin confortabil şi adesea dureros.

La bărbaţi, dificultăţile de erecţie devin frecvente şi mulţi se confruntă cu probleme de control ejaculator, legate de problemele lor de erecţie.

Factorii unei relaţii afecteză satisfacţia sexuală la orice vârstă, așadar cei în relații pe care le consideră fericite raportează și o satisfacție sexuală semnificativ mai mare.

În cele din urmă, atitudinile culturale îi conving de cele mai multe ori pe cei de peste 50 de ani să renunțe la sex.

Cultura socială deseori vede sexul ca pe un ţinut al tinerilor. Aceasta îi consideră pe cei mai în vârstă „în declin” şi „nu sexy” și mulţi adulţi în vârstă îşi însuşesc acest lucru şi se opresc din a face dragoste.

 

Surpriză! Femeile pun accent pe trăirile fizice, bărbaţii pe cele emoţionale

Un studiu recent confirmă o observaţie anterioară despre sexul de după 50 de ani. Satisfacţia sexuală este asociată cu sănătatea cuplului. Când unul dintre soţi suferă de o afecţiune cronică, satisfacţia sexuală scade rapid pentru amândoi.

Tot acest studiu sugerează că femeile mai în vârstă devin mai puţin preocupate de calitatea relaţiilor şi mai preocupate de sexul însuşi.

Făcând abstracţie de modul în care se simt în legătură cu relaţia, femeile mai în vârstă spun că se simt satisfăcute sexual dacă fac sex în mod regulat, dacă durează mai mult de 30 de minute, şi dacă au în mod regulat orgasm.

În acelaşi timp, bărbaţii din acest sondaj au afirmat că obţin la fel de multă satisfacţie fizică ca în tinereţe, dar după 50 de ani, ei preţuiesc apropierea emoţională mai mult.

Cu alte cuvinte, după vârsta de 50 de ani, diferenţele de gen şi satisfacţia sexuală din relaţie se restrâng. Femeile devin mai preocupate de sex… şi probabil mai asertive în privința relațiilor sexuale pe care şi le doresc.

Bărbaţii devin mai concentraţi pe relaţie… sperând să le ofere femeilor tipul de experienţă sexuală pe care şi-o doresc.

Multe aspecte ale îmbătrânirii sunt problematice – mai multe dureri şi suferinţe, mai multe afecţiuni medicale cronice şi mai multe medicamente care pot avea efecte secundare asupra vieţii sexuale.

Dar îmbătrânirea oferă, de asemenea, câteva compensaţii: o convergenţă a valorilor bărbaţilor şi femeilor cu privire la sex şi relaţii.

Rezultatul este că bărbaţii şi femeile mai în vârstă s-ar putea să se înţeleagă mai bine şi să se simtă mai compatibili sexual ca niciodată.

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top