O noua perspectiva asupra pauzei intr-o relatie
De multe ori ne intrebam daca oare o pauza este sanatoasa in relatie sau doar un pas mai aproape de despartire. Daca nevoia este unilaterala, cu siguranta unul dintre parteneri se poate simti ranit. Cu toate acestea, putem avea o noua perspectiva asupra distantei, care, de multe ori, functioneaza in avantajul cuplului.
Este sanatos sa luam o pauza?
De foarte multe ori pot aparea disensiuni in cupluri. Statistica ne arata ca majoritatea cuplurilor se destrama in primii sapte ani de relatie si mai putine dupa zece ani de relatie.
Motivul pentru care relatiile ajung in impas, partenerii intrand deseori in opozitie si certandu-se frecvent, este sentimentul ca iubitul ne apartine total. Ajungem sa ne simtim stapani pe mintea, trupul si mai ales pe sufletul lui.
Chiar daca nu ne spunem in cuvinte aceste lucruri, cu singuranta le manifestam. Evident, o relatie sanatoasa este una de parteneriat, in care cei doi sunt egali.
Pentru a nu aparea sentimentul ca unul este mai incarcat decat celalalt cu responsabilitatile vietii de cuplu, este firesc sa invatam sa ne impartim sarcinile.
Incepand cu cele mai simple care tin de casa si continuand cu cele mai ample, o balansare si o distribuire a acestora este un pas recomandat. In egala masura, este un mod de a responsabiliza ambii parteneri.
O decizie asumata
Pauza intr-o relatie poate determina soliditatea cuplului. Daca cei doi reusesc sa se puna de acord ca este bine sa se separe o perioada determinata, care poate varia de la o zi la o luna, sentimentele pe care le au unul pentru celalalt sunt puse la incercare.
Daca atunci cand se reunesc o fac cu dor, inseamna ca pauza a fost benefica. Daca unul dintre ei, sau ambii, constata ca afectul s-a “tocit”, minunat ar fi sa-si recunoasca siesi in primul rand si apoi partenerului, ca ceea ce parea a fi iubire a scazut sau a disparut.
Aceasta implica un mare si inalt grad de reflexivitate, de respect fata de sine si partener. Chiar daca suna dificil si poate nu este cel mai de dorit scenariu, o pauza probeaza unitatea cuplului.
Fie ca este o pauza intentionata, prin care unul sau ambii parteneri incearca sa se intoarca spre sine, fie ca este una impusa din exterior (o sarcina de serviciu), demonstreaza trainicia unei relatii. Pana la urma, iubirea si stabilitatea nu le probam legand un partener de noi si tinandu-l sub atenta observatie.
Curaj si stabilitate emotionala
Este un act de curaj sa te distantezi de persoana iubita. Poate fi si un moment in care pui la indoiala sentimentele. Cu atat mai mult daca tu nu esti o fire care sa simta nevoia de spatiu sau indepartare. Dar chiar si in aceste situatii cuplul poate supravietui.
De multe ori reintoarcerea poate reprezenta un nou inceput, cand cei doi par ca o iau de la capat, cu mintea limpede si mai ales cu dorinta clara de a fi impreuna.
Pauza in relatie nu este un pustiu. Daca ne gandim, in fiecare zi luam cate o mica pauza, fie ca este cea de opt ore cat suntem la serviciu, cand mergem la cumparaturi sau cand citim concentrati o carte.
In egala masura, o pauza este influentata si de teama de singuratate a unui partener, care in consecinta va incerca sa blocheze acest lucru.
Chiar si asa, este musai sa se gandeasca daca iubitul care are nevoie de distanta va putea ramane „fortat” alaturi de el. Poate nu se va intampla decat o amanare a deciziei sau va atrage o hotarare definitiva.
Echilibrul emotional in astfel de situatii inseamna sa accepti nevoile celuilalt si sa il intelegi ca identitate diferita de a ta. Totodata, este un moment in care si tu poti decide cum abordezi pauza. Hotararea nu este niciodata de o singura parte.
Temeri si neincredere
Nesiguranta ii indeamna pe multi sa nu adopte aceasta mare resursa care este pauza. Limpezimea gandurilor se produce numai atunci cand suntem linistiti, nepresati de obligatiile proximitatii celuilalt.
De cele mai multe ori distanta, atat fizica dar mai ales psihica, poate aduce fiecaruia clarificarea de care are nevoie, functia reflexiva fiind folosita la capacitate maxima.
Pauza nu inseamna despartire, desi este un moment in care multi santajeaza, plang si ameninta. Pauza nu este un cuvant tabu. Este o inalta apreciere a partenerului, este un semn al respectului fata de acesta, dar mai ales fata de noi. Poate fi unul din simbolurile maturitati noastre si un semn de mare incredere.
Prin pauza, multe cupluri s-au regasit si-au reinnodat legamintele, si-au dat seama ce insemna viata unul fara celalalt.
Odata cu distantarea, au rememorat lunile sau anii in care au fost impreuna, si-au reamintit toate mecanismele de coping, de adaptare la provocarile vietii in doi. O pauza in relatie, din motive sincere si autentice, bineinteles, poate fi benefica.
De Cristian Munteanu, psiholog, psihoterapeut
Tel. 0723.410.026
Foto: 123rf.com