Now Reading
Opinii despre casatorie de la „experimentati”

Opinii despre casatorie de la „experimentati”

A.M., 30+ de ani, lucreaza intr-o corporatie, in prezent, singura

1

In masura in care avem nevoie, ca fiinte sociale, de a imparti si impartasi viata (cu tot ce inseamna ea) cu o alta fiinta umana. O calatorie este, de cele mai multe ori, mai placuta in doi decat de unul singur.

2

Cred ca sta in firea omului sa tinda catre un parteneriat de viata. Motivul pentru care media de varsta la care oamenii se casatoresc avanseaza, cred ca tine de paleta, din ce in ce mai larga, de optiuni individuale cu care ne confruntam atat pe plan profesional, cat si social, cultural etc.

Cred ca se dezvolta o tendinta de a lasa aceasta alegerea ca pe o ultima (sau mai tarzie) alegere, care vine si cu un avantaj: probabilitatea de esec mai mica.

3

Casatoria propriu-zisa nu cred ca este neaparat un avantaj decat din punct de vedere logistic, insa parteneriatul de viata vine sa balanseze lucrurile inspre acel echilibru pe care il cautam.

 

D.D., free lancer, 36 de ani

1

Garantia e o poveste. In orice domeniu. Casatoria nu e un scop, ci un angajament pentru ceea ce va urma, sta doar in puterea celor doi sa faca lucrurile sa functioneze, nu vine nimic din certificatul de casatorie. Din pacate, societatea ne invata ca trebuie sa traim in casnicie ca intr-o institutie, sa o vedem ca pe un scop in sine.

2

Fiecare cu optiunile lui. Nu e nimic rau si nici bine, oricare ar fi alegerea. Personal, prefer sa am pe cineva alaturi, dar asta nu inseamna ca fiecare relatie va merge automat spre casatorie sau nici macar catre o varianta „serioasa“.

Odata ce gasesc insa senzatia ca vreau sa raman langa cineva, nu ma voi bloca in prejudecati – pentru ca asa consider ca sunt toate deciziile a priori despre viata.

3

Cand esti casatorit, iei mai usor credite. Primesti, dar trebuie sa si dai. Ai socri. Intri intr-o alta familie. Nu mai gandesti in termeni de „eu“, ci de „noi“. Toate astea sunt si avantaje si dezavantaje, in acelasi timp, important e cum le gestionezi.

Cand esti celibatar, speli mai putin, poti sa-ti faci de cap – pana la urma, nu raspunzi decat de tine. Cred sincer ca sansele de a te plictisi pana la urma sunt mai mari in varianta single. Si ce mi se pare mai grav e ca poti ajunge sa te plictisesti de tine insuti.

 

I.B., 36 de ani, divortata

1

Este cel mult o speranta pe care multi o avem, motiv pentru care si decidem sa ne casatorim. Din punctul meu de vedere, atunci cand hotarasti sa spui „da“ unui partener, o faci prin prisma a ceea ce ai trait cu el si a ceea ce simti in prezent.

Este dorinta de a perpetua un sentiment pozitiv, de a incredinta si totodata de a-ti asuma linistea, confortul  si siguranta celuilalt.

Dar casatoria in sine este totodata un compromis pe care il faci in fiecare zi cu tine si cu celalalt. Poate fi armonioasa, poate avea momente de implinire, poate sa iti ofere o familie atunci cand apar si copii, dar poate reprezenta, cel mult, daca este o reusita, o implinire a unui aspect al vietii.

Iar toate astea, daca exista intr-adevar cooperare si comunicare reala intre cei doi parteneri. Concret, tinand cont de realitatea curenta, casnicia poate fi un risc pe care ti-l asumi.

Cred ca este important sa stii ca poti trai singur si sa te bucuri de un partener cu sau fara acte, avand tot timpul in minte ca aceasta este o decizie libera, iar lipsa lui nu iti va narui toate aspectele vietii personale.

2

Stiu tot mai multe cazuri de astfel de persoane, care fie aleg sa nu se casatoreasca pana la o anumita varsta, fie, pur si simplu, considera ca nu au gasit persoana potrivita. Cred ca este un act de sinceritate atunci cand se alege aceasta viata, in locul unei casnicii de convenienta, pentru ca „asa se face“.

Exista si foarte multe cazuri in care se divorteaza in preajma acestei varste si apare debusolarea… Le prefer pe primele. Este un drept asumat si un act de curaj sa iti gasesti fericirea si implinirea fara a urma o regula sociala precum casnicia.

Si stiu persoane care au o viata frumoasa si sunt interesante si frumoase si echilibrate fara a fi casatorite, fara sa aiba copii.

Femeile au inceput sa adopte acest stil de viata, iar in privinta lor conservatorii sunt circumspecti. Se asteapta ca o femeie sa isi doreasca sa fie sotie si mama mult mai mult decat ca un barbat sa fie sot si tata.

Din acest motiv, se cauta raspunsuri acolo unde nu sunt, iar binevoitorii compatimesc sau incearca sa solutioneze situatia prin gasirea „unuia bun de luat de sot“.  Adevarul este ca, sa gasesti un barbat potrivit, nu este prea usor, iar compromisurile nu sunt pentru toata lumea.

3

Celibatul are avantajul ca iti permite sa te descoperi si sa te cunosti mai bine, sa fii mai mult timp egoist in sens pozitiv si sa iti oferi anumite experiente.

Inseamna sa inveti sa fii cu adevarat independent si echilibrat, iar in conditiile acestea un partener va fi un plus peste ceea ce ai cladit deja si nu cladirea insasi.

Ca dezavantaj, poti invata sa fii prea egoist si sa iti fie din ce in ce mai greu sa cedezi din libertatile tale intr-un parteneriat. Poate insemna totodata o distantare afectiva care iti poate pune anumite piedici intr-un cuplu. Este bine sa stii in permanenta cum sa permiti altuia sa isi aiba rolul si importanta in viata ta.. .

Sa fii casatorit iti poate aduce un confort emotional si o securizare afectiva, care poate avea rolul de a-ti oferi un climat in care te poti dezvolta.

Dar asta, in cazul casniciei cu un partener potrivit. Altfel, casnicia poate fi o sursa de anxietate si neliniste. Or, se spune ca cea mai dura este singuratatea in cuplu…

In cazul fericit, poti ajunge la implinirea pe care ti-o ofera intemeierea unei familii, cresterea unui copil, sentimentul ca te poti baza pe partenerul care iti este alaturi.

Un dezavantaj poate fi si acela de a investi o alta persoana ca sursa a fericirii si linistii tale. Este un risc, dar poate fi unul care sa merite.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top