Relatia cu un copil vitreg
Atunci cand formam un nou cuplu, iar partenerul ales are un copil, trebuie sa fim constienti ca intram in relatie si cu acesta. Iar daca intr-adevar ne dorim o relatie armonioasa, va trebui sa fim atenti la nevoile copilului si la confortul lui. Relatia cu un copil vireg depinde de varsta pe care o are, dar si de disponibilitatea noastra de a avea rabdare sa fim acceptati, in ritmul lui.
Rolul invadatorului
Fie ca accepti sau nu acest statut, pentru copil, tu esti un corp strain care ii deranjeaza rutina in care s-a obisnuit.
Gandeste-te ca un copil ramas cu un singur parinte este sensibil emotional si mai fragil. Mai mult, el s-a obisnuit sa depinda de parinte pe care acum se vede nevoit sa il imparta.
Trairile copilului trebuie sa reprezinte o prioritate pentru tine, la fel si nevoile lui si ritmul in care te poate accepta.
In primul rand, prezenta ta in viata lui trebuie sa se produca atunci cand esti sigur de relatia pe care o ai cu noul partener. Iar odata intrat in relatie, in casnicie chiar, rolul tau devine unul serios si incarcat cu responsabilitati.
Pasi mici
Incearca sa te apropii de copil, in functie de varsta pe care o are, tinand cont de modul lui de abordare. Purtati discutii, povesteste-i despre tine, raspunde-i la intrebari si asculta-l, chiar roaga-l sa iti vorbeasca despre el.
Daca este vorba despre un copil mic, jocul poate fi un mod de apropiere, precum si timpul pe care i-l acorzi.
Ajuta-l sa te vada ca pe un avantaj si o prezenta placuta in viata lui. Iar daca este un adolescent, incearca sa fii cat mai putin invaziv si permite-i sa vina spre tine atat cat simte nevoia.
Lucrurile nu vor merge de la sine instant. Copilul va traversa o serie de etape, inclusiv cea in care se va simti abandonat de parinte in favoarea ta.
Se poate sa manifeste gelozie, furie sau sa se comporte urat. In privinta comportamentului, intr-o prima faza, doar parintele are dreptul sa intervina pentru a corecta. Tu, inarmeaza-te cu rabdare.
Fii pentru el un al doilea parinte
Este important sa demonstrezi copilului ca nu esti doar partener al parintelui ci si interesat de el. Suplineste in locurile ramase goale prin absenta parintelui natural.
Daca parintii sunt divortati, nu vorbi niciodata urat de parintele plecat. Incurajeaza-le relatia astfel incat copilul sa inteleaga ca nu incerci sa iei locul nimanui.
Increderea si afectiunea copiilor se castiga treptat, demonstrandu-le constanta in comportament, oferindu-le stabilitate si intelegere.
Respecta-ti promisiunile fata de el, asculta-l, ajuta-l daca iti solicita si fii preocupat de binele lui.
Foto: 123rf.com