Now Reading
Relatiile de cuplu care nu ne fac bine

Relatiile de cuplu care nu ne fac bine

Revista Psychologies

Stop joc

Demersurile repetate de a schimba, indrepta, intelege o relatie, care nu duc la nicio realizare sau implinire, ajung sa ne epuizeze, sa ne demoralizeze. Chiar si atunci, multi vor insista, vor continua sa incerce si sa spere intr-un miracol…

Daca vorbim de maruntisuri, poate ca acestea sunt sarea si piperul sau doar mici suparari, dar daca vorbim de fapte care ne apasa in viata de zi cu zi, afectandu-ne constant in mod negativ, este bine sa stim si cand sa spunem „gata!“.

Roxana Niculescu considera ca „un moment bun pentru incheierea unei relatii este atunci cand ati incercat tot ceea ce este posibil, inclusiv indicatiile de mai sus, si nu ati reusit sa schimbati nimic in bine.

Sa nu uitam ca pentru fiecare exista mai mult decat un partener potrivit in viata, astfel incat, dupa o perioada de regasire a echilibrului, puteti incepe sa va cautati o noua pereche, un nou partener. Unele persoane insista sa ramana in relatii preponderent conflictuale din cauza unor credinte generatoare de anxietate si depresie, cum ar fi:

«Daca ne despartim, nu voi mai fi iubit vreodata, nu voi mai putea iubi pe altcineva, nu voi mai gasi un alt partener», «nu as suporta singuratatea si/sau rusinea», «lumea va crede ca despartirea este din vina mea si ca nu sunt valoros», «viata mea se termina fara el/ea» etc.

De asemenea, intr-o relatie este nevoie ca ambii parteneri sa depuna eforturi pentru continuarea ei. Nu vorbim aici de o impartire mercantila a sarcinilor sau a dovezilor de iubire, ci de eforturi constante si perseverente din partea fiecaruia“.

 

Doi pe un balansoar

„Cand Irina mi-a facut primul scandal, eram de cateva saptamani impreuna si m-am gandit ca poate, necunoscandu-ma foarte bine, a reactionat prin prisma unor tare ori sub impulsul frustrarii. Treptat, insa, am descoperit-o ca persoana pusa mereu pe cearta, nemultumita, extrem de solicitanta si… perversa chiar.

Ajunsese sa ma ameninte ca, daca nu fac un anumit lucru (de pilda, sa nu plec intr-o delegatie) o sa isi faca sau o sa imi faca rau. Cred ca si eu am o fire masochista, pentru ca, mult timp, mi-am imaginat ca ma iubeste foarte mult si de aceea este atat de vulcanica. Totusi, dupa aproape doi ani, am clacat.

Nu mai aveam prieteni, pentru ca ea nu placea pe nimeni; imi pierdusem din angajati, intrucat devenisem insuportabil, defulandu-mi nervii la birou, si am avut nevoie de ajutorul prie­tenilor si al unui psiholog ca sa inteleg ca sunt intr-o relatie toxica. Incerc inca sa imi revin, desi au trecut patru luni de atunci,“ povesteste Sorin.

Limita este disconfortul nostru. Atunci cand bucuria pe care ne-o aduce o re­latie este net inferioara nefericirii, a persista in aceasta relatie inseamna sa ne desconsideram si sa ne adancim in suferinta. Desigur, intr-o relatie este necesar sa muncim, sa construim, sa invatam de la celalalt si sa ne adaptam.

Dar toate acestea sunt posibile atunci cand exista reciprocitate si evolutie in directia dorita de ambii parteneri. Cand nu gasim implinirea dorintelor si a nevoilor, chiar daca pare greu, este mai usor pe termen lung daca iesim din relatia respectiva.

 

Autor: Iulia Barca

 

Psiholog Roxana Niculescu

[email protected]

www.psihosolutii.ro

Tel.0722762805

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top