Rolul relațiilor de prietenie la vârsta adolescenței
Adolescența este perioada vulnerabilității și a schimbărilor. Iar unul dintre lucrurile importante pe care le învățam în adolescență este ce înseamnă o relație de prietenie adevărată.
Citește și:
Relatia toxica: semnale de alarma si remedii de urgenta
Este prietenia dintre barbati si femei reala?
Importanța relațiilor de prietenie
Relațiile de prietenie la vârsta adolescenței sunt precum o rampă de lansare în viața de adult. În jurul principiilor care stau la baza prieteniei (respectul reciproc, toleranța și înțelegerea) se vor axa și restul relațiilor pe care le vom întreprinde, cum ar fi o relație de cuplu, de colegialitate, ori cea dintre angajat și șef.
Dacă știm cum să întreținem o amiciție sănătoasă, cu siguranță vom avea un avantaj în toate relațiile interumane.
Oamenii sunt ființe sociale, și, oricât am vrea să ne mințim, nu putem trăi singuri. Pentru om, sentimentul de apartenență la grup este prețios. Îi dă individului confirmarea că este suficient de bun și că eforturile depuse nu sunt în zadar.
Cu cât grupul are standarde mai ridicate, cu atât mai bine se va simți omul care face parte din el, deoarece un lucru care nu este accesibil tuturor stârnește sentimentul că ești special și diferit față de marea majoritate.
Alegerea prietenilor potriviți
Este important să ne înconjurăm cu oameni de la care avem ce învăța și care să ne încurajeze să evoluăm din toate punctele de vedere.
Parafrazând un citat, dacă noi înșine suntem cei mai deștepți dintr-o încăpere, atunci nu suntem în incăperea potrivită.
Niște oameni pe care îi simțim superiori nouă ne pot intimid
Atunci când vrem mai mult de la noi înșine, automat vom avea mai multe pretenții și de la oamenii din jur.
a, dar în același timp ne pot trezi dorința de a ne îmbunătăți pentru a ne ridica la nivelul lor, sau chiar de a deveni mai buni decât ei.
O prietenie bazată doar pe momente de distracție și bârfă este superficială și nu ne poate oferi decât un amuzament temporar.
Uneori avem nevoie de vorba bună și mângâierea unui prieten, iar aceste lucruri nu vor veni din partea oricui.
În cazul unei probleme, sfatul unui prieten ne poate deschide ochii către o rezolvare la care noi nu ne-am fi gândit. De asemenea, este mereu binevenită o părere obiectivă, deoarece sinele are tendința de a gândi subiectiv.
De fapt, ce leagă doi oameni într-o prietenie? Modul în care o persoană ne face să ne simțim este vital.
Este un sentiment rar acela de a putea fi noi înșine în compania cuiva, de a putea discuta așa cum am vorbi cu propria persoană, fără frica de a fi judecat.
Activitățile comune, cum ar fi practicarea unui sport împreună, sunt nu numai distractive, dar și „stâlpi” ce consolidează relația.
Totodată, nu trebuie să ne căutăm reflexia într-o persoană, deoarece diferențele ne vor ajuta să acceptăm faptul că toți oamenii sunt unici, iar prin asta avem ocazia să învățam lucruri necunoscute nouă până la acel moment. Cu cât un om este mai diferit, cu atât mai multe lucruri avem de învățat de la el.
Relații toxice
O relație toxică ne limitează, ne seacă de energie, ne face să nu ne mai vedem binele personal, ci să ne gândim doar la a-i face pe plac celuilalt pentru a nu-l supăra.
Cealaltă persoană, văzând această slăbiciune în noi, știe că ne poate manipula ușor, doar apăsând câteva butoane. Un prieten nu trebuie să ne impună condiții.
Atunci când auzim replica “Dacă nu faci X lucru cu/pentru mine, mă supăr pe tine și nu mai vorbim niciodată” persoana de lângă noi caută să ne șantajeze emoțional iar acest fapt nu duce decât la o relație toxică.
Nevoia de manipulare poate deveni un obicei bolnav, iar nouă nu trebuie să ne fie teamă să rupem legăturile în astfel de cazuri.
Trebuie să ne cunoaștem valoarea într-atât de mult încât să știm că nu merităm asta și că putem oricând să ne descurcăm și pe cont propriu. Depedența de o altă persoană apare atunci când nu suntem siguri de forțele proprii.
Dacă am trecut sau trecem printr-o relație de prietenie toxică, trebuie să știm că și evenimentele negative pot avea urmări pozitive, dacă învățam din ele. Suferința de azi este un maestru priceput care te poate ajuta să te dezvolți în omul înțelept de mâine.
Responsabilități și limite într-o prietenie
O calitate importantă a unui prieten adevărat este să ne ofere părerea lui personală, nu să ne spună ce ne dorim să auzim. Sinceritatea este și ea extrem de importantă.
Atunci când suntem pe cale de a face o greșeală, este de datoria lui să ne ofere o opinie autentică, iar noi vom decide dacă este demnă de luat în considerare sau nu.
Un prieten nu ar trebui în niciun caz să aleagă pentru noi. Noi înșine știm cel mai bine ce ne dorim.
Deși un om poate părea mai iscusit decât noi într-un anume domeniu, lăsându-l să decidă pentru noi, nu vom face ce simțim și vom sări pași importanți în învățarea noastră, pe care mai târziu îi putem resimți.
De Oana Georgiana Ababei
Foto: shutterstock.com