Now Reading
Ce avantaje are singuratatea

Ce avantaje are singuratatea

Revista Psychologies

Sa iti prezint pe cineva?

Indiferent daca singuratatea ta este o alegere sau o situatie pe care nu o poti corecta doar pentru ca asa ti-ai propus de dimineata, vei avea parte si de eticheta de „incapabila“. Nu poti sa iti gasesti pe cineva din x si y motive sau din x la puterea y motive. Si atunci, beneficiezi de petitoare.

De regula, bunici, mame, matusi sau vecine dornice sa te vada la casa lui (ca la a ta, clar nu arati bine!) iti vor propune sa cunosti pe cineva. Gusturile vor fi pe masura, vorbind totusi despre generatii pentru care Fuego este un barbat atragator.

Si atunci te inarmezi cu rabdare si refuzuri categorice. Sau te poti destinde la diverse blind-date-uri in care, in cel mai bun caz, va amuzati impreuna. In cel mai rau caz, intelegi de ce e singur. Si el intelege de ce esti tu singura.

 

Regia ocaziilor sociale

Sunt situatii cand ajungem sa evitam anumite momente de socializare. Iesirile in care stii ca vei fi tu si alte sapte cupluri, de regula, nu sunt cele mai apetisante. Uneori iesim si ne simtim nelalocul nostru, alteori gasim motive pentru a nu participa.

Si atunci, putem constientiza ca majoritatea prietenelor noastre sunt cuplate sau casatorite, ca plaja celor ca noi este una foarte ingusta si nu ne gasim locul.

In astfel de momente, pot aparea crizele interioare, cu sinele tau, in care ne este dor de sentimentul placut de a fi alaturi de un partener.

Ioana Agachi ne spune ca „este absolut normal sa apara sentimente confuze si, de cele mai multe ori, ele trec daca ne reamintim ca suntem valoroase, indiferent daca ne aflam sau nu intr-o relatie, ca este vorba despre o perioada temporara (daca ne dorim sa fie asa), ca suntem in control – putem si avem puterea sa influentam acest statut.

O alta tehnica care ar merge, ar fi sa recapitulam beneficiile situatiei prezente. Important este sa nu reprimam aceste emotii, ci sa vedem ce ne aduc ele.

Daca aceste sentimente se transforma intr-o criza interna de lunga perioada, atunci este nevoie de ajutorul unui psihoterapeut“.

In cazul in care situatia noastra devine un disconfort, daca ajungem sa nu ne mai simtim bine cu situatia noastra, atunci trebuie sa ne analizam si sa facem ceva in directia aceasta. Poate fi o stare trecatoare, fireasca, sau se poate prelungi intr-un sentiment de neadaptare.

Iar daca ajungem la nemultumire sau tristete, sau la trairi negative, atunci ajutorul unui psiholog ne poate lamuri daca si acestea sunt stari trecatoare sau daca a venit momentul pentru pasul urmator.

 

Ioana Agachi este psihoterapeut, trainer, 0744.831.508, e-mail: [email protected]; http://ioana-agachi.blogspot.ro/; http://euparinteghemotoc.blogspot.ro

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top