Now Reading
Spunem orice in cuplu sau pastram secrete?

Spunem orice in cuplu sau pastram secrete?

Revista Psychologies

O mare parte din ceea ce se numeste atractivitate vine tocmai din arta de a nu ne dezvalui complet. Astazi se pune extrem de mult pret pe comunicare. Ne dezvaluim viata in fata tuturor. Sau poate doar  parem ca o facem. In cuplu lucrurile stau la fel. Exista o presiune enorma pe fiecare partener de a rosti tot: ce a facut, ce gandeste, ce vrea, ce parere are. Totul despre tot si toate. Si cu toate astea inca exista secrete si vor exista in continuare. Si este foarte bine ca este asa. Secretul are si un palier fin, care se numeste discretie.

 

Din dorinta de a ne gasi perechea, de a placea, ne ascundem, cosmetizam si maximizam celelalte calitati. In general ceea ce consideram defecte, lucruri neatractive. Un corp nu prea bine proportionat, o acnee rebela, lipsa crasa a culturii generale pot fi acoperite de o haina, un fard sau de un umor debordant. Multi dintre noi isi ascund timiditatea si lipsa de experienta adoptand o atitudine dezinvolta si dezinhibata.

Dupa trecerea perioadei de inceput a relatiei, in care cei doi parteneri isi ofera unul altuia intreaga atentie si iubirea se consolideaza incep destainuirile spontane. Despre trecutul fiecaruia. Secret inseamna intimitate. Ceva adanc ascuns. De foarte multe ori din sfera sexualitatii.

Unele secrete grele, cu inalta incarcatura fizica, dar mai ales emotionala. Traume ascunse, boli, infertilitatea, adoptia, lucruri considerate rusinoase, reprobabile, o intreaga paleta de fapte de viata sunt de foarte multe ori considerate de nediscutat in cuplu.

Intimitatea inseamna mult. Cuplul are nevoie de mici secrete, insa cele care tin de de sanatate au nevoie de o abordare clara si imediata.

 

Exista secrete de nerostit?

Desigur! Gestionarea secretelor este o arta, direct proportionala cu inteligenta celui care le poarta. Cateodata nu rostim secrete pentru ca partenerul nu este destul de matur emotional, nu le poate gestiona ca un adult, nu poate interpreta si trage acele concluzii pertinente care sa stranga si mai mult coeziunea cuplului.

Este normal sa punem intrebari si sa fim curiosi. Exista insa si intrebari corozive. Sunt des intrebat in cabinet daca e bine sa cedam presiunii partenerului si sa dezvaluim detalii intime despre performanta sexuala a fostilor parteneri. Si numarul lor.

Iar daca acest lucru s-a intamplat deja, avalansa de intrebari este nesfarsita. Ce sa se spuna, ce nu, cat!? Cu cat secretul este mai mare, iar acest atribut se afla doar in mintea pastratorului, cu atat el ii va conditiona functionarea biopsihosociala.

Uneori a pastra un secret fata de partener inseamna devalorizarea acestuia, nu-l consideram demn sa il afle. Dar in alte situatii cand intuitia ne spune ca nu este bine ca partenerul sa afle anumite detalii, este indicat sa o urmam…

 

Cand rostim secretele

Dupa o foarte matura chibzuinta! Cu foarte mult tact, asteptand momentul prielnic. Daca se rostesc! Oricine poate avea asa numitele “pete oarbe” in trecutul propriu, care au dreptul sa ramana de nerostit, adanc ascunse in mintea si inima fiecaruia. Ca psihoterapeut militez clar si ferm pentru pastrarea anumitor secrete.

 

Cum ne eliberam de secrete

Rostindu-le in fata unor oameni care le pot valoriza obiectiv. In fata unor persoane pe care le consideram de incredere, care ne pot asculta, intelege si nu ne vor rani. Care ne ajuta sa intelegem ca putem trai cu acele secrete, care ne ajuta sa ne impacam cu ele. Aliati, pregatiti sa ne asculte si sa nu traga concluzii negative despre noi.

 

Autor: Cristian Munteanu

psiholog si psihoterapeut

psihologmunteanu@gmail.com

0723 410 026

 

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top