Now Reading
Sunt femeile egale cu barbatii?

Sunt femeile egale cu barbatii?

Ce mai inseamna sa fii o femeie moderna, „actuala, activa si atractiva“, cum spune o revista, sau sexy, stylish, spirited, cum spune o alta? Cum mai jongleaza in ziua de azi femeile cu toate rolurile pe care, de bine de rau, si le asuma? Ce au castigat generatiile recente de fete si femei in raport cu patriarhatul?

 

Pe la inceputul secolului XX, femeile aveau lupte de dat si de castigat. Luptau pentru ceva ce astazi, in lumea occidentala, ne pare de la sine inteles: educatie, vot. Dreptul la a dispune liber de propriul corp a venit mult mai tarziu, chiar jenant de tarziu, in unele tari care si azi mai delibereaza cu privire la legalitatea avortului.

Uitandu-ne in urma, am spune ca ultimul secol a vazut cele mai importante castiguri in directia imbunatatirii conditiei feminine.  Uitandu-ne in alte spatii geografice, nu putem sa nu recunoastem ca lumea e teribil de inapoiata, sa o spunem drept, fara a ne feri de epitete.

Dar ce mai vor femeile? Daca „egalitatea cu barbatii“ este un concept cu care toate suntem de acord, in ce fel vedem noi, femeile, aceasta egalitate? Vrem sa fim presedinti de multinationale? De tari?

Sa negociem pacea in zone de conflict? Desi aceste actiuni sunt deja perfect acoperite de femei admirabile pe care le vedem in media (Victoria Nuland, Christine Lagarde, Hillary Clinton sau doamna Angela Merkel), ele sunt destul de putine la aceste niveluri inalte.

Oare de ce? Citim, de asemenea, ca acele companii unde sefi sunt femeile o duc mai bine la capitolul confort al angajatilor si chiar financiar (datorita prudentei crescute cu care femeile investesc).

 

La locul de munca

In 2005, salariile femeilor – in medie, la nivel mondial – se ridicau abia la 85% din salariile barbatilor. De curand, a fost atacata corespondenta electronica a firmei Sony si multe detalii financiare, inclusiv din industria de divertisment, au iesit la iveala.

Am aflat astfel ca frumoasa Charlize Theron, pentru cel mai recent film al sau, era platita cu un sfert mai putin decat colegul din rolul principal, care probabil ca facea cam aceeasi cantitate de treaba…

De curand, am citit un articol haios, o confesiune a unei studente blonde care studiaza inginerie aerospatiala la MIT si care povestea cat de increduli sunt cei care aud ca ea vrea sa fie inginera.

Asadar, femeile inca se lupta cu stereotipuri in alegerile lor. Si, apropo de inginere, se pare ca tot mai multe fete aleg sa studieze acest domeniu considerat masculin. Doar ca, surpriza! il abandoneaza pe parcurs.

De ce? Pentru ca, asa cum spune psiholoaga canadiana Susan Pinker, „femei­le nu sunt versiuni alternative ale barbatilor“.

Ca inclinatia lor catre profesii de contact social si de ajutor este mai profunda decat am crede atunci cand credem ca fetelor li se interzice in vreun fel sau altul accesul la varf in profesii tehnice…

 

Egalitatea prost inteleasa

„In ciuda oportunitatilor mai mari si a programelor de afirmare, multe femei intorc spatele unor ocupatii care le sunt acum accesibile (programare, taiere copaci, politica)“. De ce? Pentru ca nu e asa cum se credea, ca femeile doresc sa fie ca barbatii. Mai bine zis, barbatii nu sunt modele pentru aspiratiile de cariera ale femeilor.

„Nici unul din sexe nu e versiunea imbunatatita sau defectuoasa a celuilalt“, scrie Pinker. „Pur si simplu, femeile si barbatii sunt diferiti (desi ar fi trebuit sa fie ceva autoevident, inca e nevoie sa fie afirmat).

Acest fapt se reflecta si in alegerilor lor profesionale. Creierul masculin e mai bun la controlarea sistemelor spatiale detaliate, dar are probleme la decriptarea mesajelor sociale.

Chiar din primele zile de viata, baietii prefera sa priveasca obiecte in miscare, fetele prefera sa se uite la fete omenesti. Femeile inteleg mai bine contextul, barbatii isi orienteaza atentia catre sisteme previzibile.

Barbatii sunt, in orice moment al vietii, mai competitivi decat femeile. Este efectul testosteronului din corpul lor (de pana la 100 de ori mai mare decat la femei).

Femeile acorda, in general, mai putina importanta valorii de piata a meseriei lor si acorda mai multa importanta altor factori (flexibilitatea la locul de munca sau caracterul distractiv al muncii pe care o fac).

In consecinta, fetele, chiar si cele foarte educate, aleg deseori slujbe care le lasa cu buzunarele goale, pentru ca banii se fac in job-uri competitive, masculine.

Femeile apreciaza atmosfera mai mult decat banii (sigur ca sunt si exceptii, dar e suficient sa va intrebati cateva colege si sa aflati ca nu salariul e principalul factor motivant)“.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top