Suntem toti dezamagiti cand facem sex pentru prima data?
Cand facem sex pentru prima data, avem un set de asteptari precum placerea de a construi o relatie unica, dorinta de a testa dragostea celuilalt si de a o demonstra pe a noastra. Iata cum poate fi privita aceasta experienta pentru a nu o transforma intr-o dezamagire.
Acest act ne permite sa ne evaluam trecerea de la copilarie la viata adulta, afirmandu-ne maturitatea cu ajutorul corpului.
Pentru a indrazni acest gest intim, suntem purtati de o imaginatie cu multe posibilitati si realizari, o idealizare care va fi confruntata cu realitatea.
Poate avea diferite rezultate, dar nu este vorba despre o autonomie adulta reala. Imediat dupa ce am facut dragoste, constatam ca nu s-a schimbat nimic cu adevarat in noi si nici in felul in care ne privesc adultii.
Nu am iesit definitiv din etapa copilariei, nu ne-am calmat nelinistile si nici nu ne-am rezolvat eventualele dependente.
Apar acum noi provocari in lumina unei viziuni a dorintei pentru o legatura afectuoasa si dorinta fizica. Cu cat avansam mai mult in sexualitate, cu atat realizam ca este nevoie de timp ca sa o asimilam si imbogatim.
La maturitate, vom privi aceasta perioada a inceputurilor ca pe o promisiune a ceea ce ramasese a fi cucerit.
Atunci cand spunem ca prima noapte nu a fost satisfacatoare, ne-o imaginam ca pe un etalon al performantei. Uitam ca sexualitatea, indiferent de proces, este expresia unui moment, a unei calatorii.
Oare consideram primii pasi facuti de un copil ca fiind ridicoli sau nesatisfacatori pentru ca le lipseste siguranta, increderea, pentru ca nu este capabil inca sa alerge la un maraton sau nu poate sa sara peste obstacole?
Bineinteles ca primul drum este unul nesigur, dar privirea copilului este cea care masoara victoria de a-si fi depasit nelinistile si teama de a cadea.
Astfel, el iese din zona de confort si siguranta, facand primii pasi catre independenta si in necunoscut. El traieste placerea de a inainta singur, prin fortele proprii, fara a se lasa coplesit de nesiguranta cu care face acest lucru.
Copilul se bucura de potentialul lui, iar acesti primi pasi pe care ii face inseamna imbunatatiri si descoperiri viitoare.
Asadar, si primul contact sexual, indiferent de ansamblul relatiei si de ideea pe care ne-o facem despre propriile abilitati, este intotdeauna o achizitie.
Trebuie recunoscut ca un pas inainte, ca o descoperire de sine si ca un drum pe care abia am inceput sa il parcurgem.
Aceasta prima incercare nu reprezinta un scop in sine si nici o performanta, ci o dorinta ce nu trebuie redusa la nepricepere.
Reprezinta un drum pe care ni-l permitem noua insine catre o descoperire de sine care va avea loc in timp.
Foto: shutterstock.com