Toanele copiilor – cum le temperam
Asemeni adultilor, si copiii acumuleaza emotii negative de-a lungul zilei, pe care le elibereaza in mod spontan. Aceasta energie negativa apare ca urmare a interactiunilor sociale, obligatiilor scolare, concursurilor sportive etc si se elibereaza prin plans (aparent fara motiv), furie, agitatie, tonalitate ridicata a vocii, uneori dificultatea de a adormi sau somn agitat.
In niciun caz manifestari ale obrazniciei, aceste reactii nu ne sunt adresate, ci pur si simplu sunt descarcari fiziologice, absolut normale. Va sfatuiesc sa-i spuneti copilului pe un ton bland ca-l intelegeti, ca-i sunteti alaturi si ca e in regula sa planga daca asta simte. Sa-l asigurati ca in scurt timp se va simti mai bine.
Emotiile negative acumulate peste zi sunt motivul pentru care, cateodata, unii parinti afirma ca nu stiu ce se intampla cu copiii lor, nu stiu ce sa le mai faca, nu-i inteleg.
Copiii pot fi invatati de mici sa discute despre ceea ce simt, prin puterea exemplului. La sfarsitul zilei, ii puteti povesti copilului o intamplare (pozitiva sau negativa) din ziua respectiva si cum v-a facut sa va simtiti.
Apoi, cu timpul, il puteti incuraja si pe el sa povesteasca, bineinteles si despre cum s-a simtit in legatura cu ce a povestit. Pe termen lung, acest exercitiu il va ajuta sa-si identifice emotiile si sa le gestioneze corect.
In opinia mea nu exista copii obraznici, doar copii cu dificultati de exprimare a emotiilor pe care le nu le identifica si nu le gestioneaza corect.
Acesta este si motivul pentru care nu am incurajat niciodata recompensarea sau pedepsirea comportamentala, fiindca nu am crezut niciodata ca poti pedepsi sau recompensa emotiile.
Autor: Florentina Ciolacu, psihoterapeut
www.cabinetpsihoterapieciolacuflorentina.ro
e-mail : [email protected]
Tel: 0733.01.51.61
Foto: Shutterstock, Crying little girl held by her mother