Now Reading
Viata privata a mamelor singure

Viata privata a mamelor singure

Revista Psychologies

Intre mama si femeie
Osciland intre ratiunile practice si dorinta, mamele singure isi organizeaza viata personala in functie de posibilitati. „Mie imi revin doar firimiturile”, se plange iubitul. „Iar iesi?” ii reproseaza copiii. „Daca o femeie care a ramas singura va avea sau nu o viata sentimentala depinde foarte mult de modul in care ea abordeaza problema. Daca reuseste sa faca o demarcatie intre cele doua roluri, cel de mama si cel de femeie, atunci va reusi foarte bine si in relatia cu copilul, si intr-o noua relatie. Copilul va accepta cu usurinta un nou partener, atata vreme cat lucrurile sunt foarte bine clarificate”, spune Corina Acris. Solitudinea este austera, daca tatal nu contribuie cu nimic la cresterea si educarea copiilor.

Femeile divortate tind sa se recasatoreasca in jurul varstei de 40 de ani, tot cu un barbat divortat. Principala explicatie este ca pe celibatari ii sperie responsabilitatea unui copil. „Cand aflau in ce situatie sunt, multi isi vedeau de drum, altii insa intelegeau ca trebuie sa tii seama si de copii, si de nevoile lor”, povesteste Mirela P. „Initial, a fost iubitul meu secret. Venea la masa, impreuna cu alti colegi, apoi a fost inclus in grupul «amicilor», dupa care s-a insinuat treptat in grupul de prieteni cu care ne petreceam vacantele. Intre el si copiii mei s-a format o legatura.”

Mirela isi aminteste totusi ca a fost nevoita sa insiste mult si sa negocieze primirea lui Dan in casa, alaturi de copii. „E un om la care tin foarte mult, alaturi de care cred ca ne va fi foarte bine tuturor. Daca sunteti de acord, va propun sa incercam sa-l aducem in mijlocul nostru”, le-a spus ea copiilor. Copiii sunt acum incantati de noul locatar. Numai ca a aparut o problema: cel mic vrea in fiecare noapte sa doarma in patul lor…


Copiii pot accepta mai greu situatia

„Daca, atunci cand divorteaza, ambii parinti ii spun copilului ca e o decizie comuna, pe care au luat-o impreuna, daca nu incearca sa dea vina unul pe celalalt si isi asuma amandoi situatia, asigurandu-l pe copil ca dragostea lor ramane la fel, ca vor fi alaturi de el, daca nu ii fac promisiuni care sa il faca sa creada ca poate se vor impaca, el va trece mai usor peste acest moment, va fi mai sigur pe el si va putea sa se dezvolte normal, ca orice alt copil dintr-o familie unita. Pentru ca si intr-o familie cu doi parinti, educatia copilului depinde foarte mult de felul in care acestia isi asuma rolurile parentale. Daca unul dintre parinti nu isi asuma rolul, socializarea copilului se va face cu probleme, ca intr-o familie in care nu exista decat un singur parinte“, spune psihologul Corina Acris.

O adolescenta isi aminteste cum a fost cand mama ei si-a adus acasa iubitul: „Mi-a trebuit ceva timp ca sa accept ca viata pe care o duceam noi doua, impreuna, s-a terminat. Nu-mi placea deloc tipul care statea tot timpul in papuci la televizor. Imi venea greu sa ma resemnez cu transformarea mamei, o femeie independenta, care acum nu mai prididea cu gatitul si se pisicea pe langa el fara jena.” Si celor mari si celor mici le vine de multe ori greu sa se obisnuiasca cu faptul ca un capitol s-a incheiat si traiesc altceva: „cuplul asta, al doilea, e cu totul altfel decat primul. N-are nici o lega­tura cu prima relatie”, reia Mirela discutia. „Rolurile, regulile, teritoriile sunt mult mai bine stabilite. De fapt, pentru copii eu sunt si mama, si tata. El este prietenul lui mami, nu are autoritate. Autoritatea o impart cu tatal copiilor.”

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top