Now Reading
Anotimpuri calde, anotimpuri reci. Asculta bioritmul pielii tale

Anotimpuri calde, anotimpuri reci. Asculta bioritmul pielii tale

Revista Psychologies

In functie de momentul zilei, al lunii sau al anului, pielea ta este supusa unor ritmuri biologice diferite, pe care, daca le respecti, ea va raspunde mai bine ingrijirilor si va fi mai rezistenta. Insa nerabdarea ta ii poate crea un dezechilibru. Avida de rezultate rapide, iti cumperi o noua crema la nici o saptamana dupa ce incepusesi sa folosesti o alta. Asadar, asa nu! Pentru ca adaptarea permanenta – produse de ingrijire noi, anotimp nou – ii perturba echilibrul. In realitate, nu ar trebui sa judeci eficacitatea unei ingrijiri inainte de un ciclu complet de reinnoire celulara, adica douazeci si opt de zile.

Schimbarea anotimpului

Viata pielii este sensibila si la variatiile climei, care are impact asupra tenului, in functie de anotimp. Mai putin se stie ca pielea sufera in mod special primavara si toamna. Pe parcursul acestor anotimpuri de trecere, atunci cand variatiile de temperatura si umiditate sunt destul de mari, pielea trebuie sa faca un mare efort de adaptare. Contrar ideilor vehiculate, pielea suporta mai bine temperaturile extreme ale iernii si ale verii, deoarece sunt constante.

Toamna

este o perioada de tranzitie. Pielea devine mai palida, isi pierde tonusul, se deshidrateaza. Cand nu mai este „acoperita“ de bronz, adevarata ei natura si imperfectiunile reapar: riduri, pete rosii sau, din contra, exces de sebum… Consecintele expunerilor la soare se resimt. Este perioada ideala pentru masti si cure intensive. Prioritatea: regenerarea cu ajutorul gomajelor si ingrijiri antirid.

Iarna, totul functioneaza cu intarziere, metabolismul scade, circulatia sangvina periferica se diminueaza. Pielea se „inchide“ pentru a pastra caldura interna a corpului. Fara soare, vitamina D se fixeaza mai greu, ceea ce explica incetinirea reinnoirii celulare si pierderea stralucirii. Mai putin receptiva, epiderma trebuie sa se odihneasca. Nu o solicita prea mult si foloseste creme mai grase. Prioritatea: hidratarea pielii.

Vara

, sebumul se fluidizeaza, porii se dilata, pielea transpira si este mai putin grasa. Are nevoie de hidratare puternica, buna curatare si, mai ales, de protectie solara. Trebuie, de asemenea, sa fie capabila sa-si adune toate mijloacele de aparare pentru a lupta impotriva agresiunilor solare, deci nu exagera cu gomajele. Prioritati: protejarea si hidratarea.

Ciclul menstrual

Reinnoirea celulara si ciclul menstrual reprezinta o analogie. Durata amandurora este aceeasi: douazeci si opt de zile. In fiecare luna, pielea se schimba total. Aceasta reinnoire nu trebuie accelerata. Evita exfolierea mai mult de o data pe saptamana. Pielea este influentata in mod direct de hormoni, responsabili de fluctuatiile de sebum, pubertate si menopauza.

Daca se stie ca inainte de menstruatie se activeaza glandele sebacee, mai putin cunoscut este faptul ca majoritatea celulelor pielii poseda receptori la estrogeni. Inainte cu opt-zece zile de ciclu, curata-ti fata de doua ori pe zi si aplica-ti o masca cu argila, pentru absorbtia excesului de sebum (zona mediana – frunte, nas, barbie). De la 45-50 de ani, pune accent pe ingrijirile pentru fermitate. Estrogenii, implicati in sinteza colagenului, explica relaxarea cutanata de la menopauza.

Citeste continuarea in revista Psychologies, editia de noiembrie.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top