Now Reading
Armonizeaza-ti corpul cu spiritul

Armonizeaza-ti corpul cu spiritul

Revista Psychologies

corp, acceptare, autoacceptare, spirit, armonie, armonizare
Lasa-ti corpul sa exprime suferintele acumulate. Prin dans, cu ajutorul masajului sau al terapiei Gestalt… Terapiile psihocorporale te ajuta sa te eliberezi de tensiuni si sa reintri in contact cu ceea ce este viu in fiinta ta.

Atunci cand ne simtim prea blocati pentru a lu­cra direct cu corpul nostru, este mai bine sa favorizam cuvantul. Cuvintele re­­in­­­­vie amintiri si, cu ele, reapar sen­zatiile corporale (tensiuni, mirosuri etc.) ce le sunt asociate. Terapia Gestalt, de exemplu, face sa alterneze verbalizarea cu exercitiul asupra corpului, pentru a ne repu­ne in contact cu tot ceea ce este tru­pesc, viu, dezirabil in noi. Principiul lor este simplu: innodarea unei relatii mai linistite cu noi in­sine, intelegand astfel de ce ne a­flam in conflict cu propriul corp.

Pe parcurs, aceste terapii vor deter­mi­na uneori disparitia unor proble­me fiziologice (ginecologice, hormonale, ORL etc.) care erau, in rea­litate, partea vizibila a impulsurilor si a sentimentelor noastre repri­mate. „Daca nu suntem vigilenti, se creeaza o adevarata ca­­­masa de forta, care impiedica ori­ce gest armonios, orice libertate de miscare, de expresie, de creativitate. Spontaneitatea, bucuria de a trai ne sunt inhibate. Tensiunile se pot acumula intr-atat, incat, intr-o buna zi, explodam si ne trezim ca nu mai suntem noi insine”, scrie Jacques Choque, in ABC-ul relaxarii (Editura Corint, 2003).

1. Terapia Gestalt pentru eliberarea emotiilor

Aceasta terapie urmareste stabilirea unei imagini de sine intregite, in acelasi timp corporala, emotionala si psihologica. Pentru cine: pentru cei pe care ii inhiba o privire din partea celuilalt si care, fiind prizonierii propriilor corpuri si emotii, le este dificil sa-si gaseasca locul. Pentru orice persoana aflata intr-o suferinta psihica ce apare in viata oricui.

Metoda: terapia Gestalt favo­rizeaza mai degraba resimtirea lui „aici si acum”. De exemplu, in cazul in care ne confruntam cu probleme de tipul: „nasul meu este respingator” sau „am ameteli” nu trebuie sa ne intoarcem in trecut, ca intr-o analiza. In timp ce ne evocam problema, terapeutul repereaza situatiile semnificative ale conflictelor noastre interioare. Datorita unor jocuri pe roluri facute in cabinet, in care ne adresam sim­bo­lic celor care au fost importanti in viata noastra (mama, in special), a­ceasta metoda determina aparitia u­nor noi emotii si ganduri, care ne vor ajuta sa ne schimbam comporta­men­tul.

Exprimandu-ne mania, ghemu­­­in­du-ne, plangand etc., tensiunile psihosomatice care ne blocau se risipesc. Din acel moment, devine posibila impacarea cu propriul corp si ocuparea locului ce ni se cuvine. La terapia Gestalt pot apela persoane de orice v¥rsta. Jocul permite intelegerea originii dificultatilor si experi­men­tarea unor noi solutii de abordare a problemei. Monodrama (un joc cu sine) invita la exprimarea diferitelor personaje ce exista in interiorul persoanei, fatetele contradictorii ale personalitatii sau aspectele ascunse noua insine.

Citeste continuarea in revista Psychologies editia iulie/august.
.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top