Now Reading
Barbati vs femei. Sunt diferentele reale?

Barbati vs femei. Sunt diferentele reale?

Revista Psychologies

Aud adesea „femeile astea…“, de parca femeile ar fi o specie extraterestra, cu care pamantenii incearca sa comunice.

Iar ele se refera la barbati ca la un trib nou descoperit in Papua, pe care ar trebui sa-l civilizeze.

Psihologii sunt intr-o polemica indelungata pe tema: ce e innascut si ce e invatat din comportamentele specific feminine si cele masculine?

Sunt fetele mai bune la invatat limbi straine? Sunt baietii mai dotati pentru matematica? De ce exista in lume o proportie semnificativ mai mica de femei inginer?

De ce nu aleg ele meserii in care e nevoie de competente tehnice? De ce sunt barbatii mai prezenti in medicina de urgenta decat in pediatrie?

Multe, multe intrebari ale caror raspunsuri nu pot fi decat speculative.

Femeile vorbesc… mai bine

Nu neaparat mai mult. Adevarul adevarat este ca si barbatii si femeile vorbesc la fel de mult. Sau de putin. Nu exista diferente semnificative in cantitatea de informatie schimbata de cel doua sexe, exista numai diferente calitative.

Ce anume vorbesc cele doua sexe, e diferit. Este adevarat insa ca femeile sunt mai interesate de vietile altora decat barbatii – pe scurt, de mica si nevinovata barfa.

Ele vorbesc despre lucruri specifice universului feminin: moda, relatiile interumane, cine cu cine, de ce, in vreme ce ei prefera subiecte mai impersonale: tehnologie, bani, cifre.

Dar subiectele de discutie nu sunt un criteriu atat de relevant in gasirea unor diferente solide intre locuitorii de pe Venus si cei de pe Marte (desi, dupa ultimele cercetari, nu exista viata pe aceste planete).

Se pare ca o mica discrepanta apare inca din copilarie: fetele au o inteligenta verbala care se dezvolta mai repede, au o viteza mai mare de articulare a cuvintelor complexe si o calitate gramaticala mai buna a frazelor…

Poate ca stramoasele noastre se plictiseau in pestera si, comunicand mai mult intre ele, si-au dezvoltat mici abilitati transmise genetic urmaselor. Baietii, insa, erau luati de mici la vanatoare.

Astfel ca baietii au si azi capacitati de orientare spatiala mai bune si, in medie, un simt vizual mai bun.

De altfel, rezultatele unor experimente facute pe niste bebelusi (care nu si-au dat acordul) arata ca baietii prefera de foarte mici jucarii „masculine“. Masinute, chestii solide – si asta la numai cateva ore dupa nastere!


Citeste continuarea articolului in Psychologies, editia aprilie 2012.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top