Bunavointa ne face fericiti
A fi recunoscator celorlalti inseamna mai mult decat o virtute morala sau una sufleteasca. Recunostinta genereaza o senzatie de bine pentru cei care o adopta si o construieste meticulos pe zi ce trece.
A spune „multumesc“ e doar o „formalitate“? Cati dintre noi isi aduc aminte gestul de a-i multumi unui om care le-a facut un bine? Considerata simpla politete, printre datoriile morale ale culturii noastre, recunostinta nu are mare pret. Dar, surpriza! In lumina celor mai recente studii americane de psihologie pozitiva, recunostinta ajuta la sanatatea emotionala a celui care o practica. Cum? Intarind relatiile sociale, diminueaza emotiile negative, asigurand astfel o stare durabila de bine.
Mici exercitii de recunostinta
Carei persoane sau intamplari ii datorezi lucrurile care iti plac atat de mult: munca, intalniri, carti? Rememorarea iti va aduce o dubla bucurie: o data, pentru ca ai primit lucrul respectiv, apoi, pentru ca sesizezi valoarea celuilalt. „In general, avantajele exista in orice situatie, pozitiva sau chiar negativa. Intotdeauna avem ceva de castigat, chiar daca nu e neaparat ceva palpabil. De exemplu, imbunatatirea relatiilor sociale.
Starea de bine se asociaza mai degraba cu cresterea stimei de sine, de multumire fata de propriile decizii. Dar recunostinta este o actiune orientata spre ceilalti, nu spre sine. Cata vreme rezultatul acestei actiuni induce un confort psihic, putem spune ca persoana e apta sa dezvolte relatii sociale, sa le acorde timp, are capacitate de acceptare, de a fi politicoasa etc.“, remarca Ruxandra Marcu, psiholog clinician din Sibiu specializat in psihoterapie pozitiva.
Ce are recunostinta americana, unde exista chiar o sarbatoare dedicata acesteia, cu „multumescul“ de la noi, molfait adesea printre buze, a lehamite? Daca nu cumva e uitat cu totul. Nu ca ar fi cazul general, dar e destul de comun. In modelul romanesc de civilizatie, oameni scoliti, educati, alesi considera formule ca „va rog“ sau „multumesc“ cu totul inutile. Exercitiile de recunostinta nu prea au legatura cu mentalitatea noastra.
Liviu Rebreanu scria, in Amalgam, ca cea mai buna varianta sa pierzi un prieten e sa-l ajuti. Tocmai pentru ca „sentimentul romanesc al fiintei“ include mai rar recunostinta. Insa practica acestei virtuti aducatoare de confort psihic se poate exersa. Altfel, ne paste pericolul lipsei de recunostinta pentru ce ni s-a intamplat bun, semnalat de psihologul Ruxandra Marcu: „In momentele in care ne confruntam cu situatii stresante, multi dintre noi uitam de lucrurile placute din existenta noastra. Focalizarea mentala pe evenimente negative ne induce emotii negative (tristete, dezamagire, depresie, toleranta scazuta la frustrare, anxietate). A ne reaminti de propriile realizari confera echilibru emotional si ventilare emotionala pozitiva, respectiv trairea unor emotii pozitive.“
Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii septembrie..