Ce declanseaza orgasmul
Rapid sau incet, intens sau neprevazut, linistit sau laborios….
Orgasmul feminin este o bucurie fragila, imprevizibila, care apare atunci cand nu te astepti sau care dispare, in ciuda premiselor promitatoare.
De ce este mai greu pentru femei decat pentru barbati?
Pentru ca ingrijorarile barbatilor se bazeaza mai mult pe dorinta decat pe placere.
Nu se cramponeaza de „o sa ejaculez ?“, ci de „o sa am erectie?“.
Respectul de sine
Increderea in sine ne ajuta sa traim mai bine in cotidian si este esentiala pentru accesul la orgasmul feminin.
In materie de sexualitate, increderea se refera la increderea in propriul corp, la imaginea pe care acesta o transmite. Si nu are nimic de-a face cu un trup perfect.
Din contra, obsesia perfectiunii poate crea un conflict interior, precum frica de a se afisa dezbracata, refuzul de a fi mangaiata in anumite puncte sau controlul expunerii in timpul actului sexual…
Forma sanilor sau grosimea coapselor nu au nimic de-a face cu certitudinea intima ca propriul corp poseda capacitatea de a oferi si de a primi placere.
A bifa acest sentiment intim de siguranta inseamna sa incetezi sa consideri orgasmul in termeni de competitie.
Sa inveti sa atingi orgasmul in ritmul propriu. Sa nu te focalizezi exclusiv pe placerea partenerului.
Sa nu te astepti ca orgasmul tau sa fie exclusiv dependent de al lui. In cele din urma, inseamna sa accepti ca orgasmul este expresia naturala a unei bucurii sexuale enorme, care nu apartine decat propriei persoane.
A avea incredere in sine inseamna a scapa de privirea culpabilizanta a secolelor trecute („Femeile cinstite nu simt placere“) si de ordinele implicite ale secolului nostru („Orgasmul este obligatoriu in toate pozitiile“).
Nimeni nu stie mai bine decat fiecare femeie in parte cu cine, cand si cum are chef sa faca dragoste.
„Sa am orgasm mai des decat vecinul, sa am mai multe fantezii decat colegul de birou sau sa am mai multi parteneri decat prietena mea – toate aceste ganduri nu pot decat sa ne conduca spre un impas“, concluzioneaza sexoterapeutul Alain Héril.
Citeste continuarea articolului in numarul de iunie al revistei Psychologies