Now Reading
Ce ne complexeaza

Ce ne complexeaza

Revista Psychologies

Complexe psihice, intelectuale, legate fie de un IQ mai putin rasarit (la o crunta analiza a posesorului), sau lipsa umorului, a relaxarii in public, a libertatii de manifestare.

Ce-i fain este ca pentru a fi capabil sa te analizezi atat de aspru in privinta propriilor performante intelectuale inseamna atat a te impulsiona spre a depasi aceasta limita, cat si o prima dovada ca lucrurile nu stau chiar atat de rau.

Sa fim seriosi: cati oameni cu insuficienta intelectuala acuta se autoevalueaza si stau linistiti, retrasi, cunoscandu-si locul si limitele? Nu prea vedem cazuri.

Nu este neaparat vorba despre o imagine de sine exceptionala (pe care nu o excludem totusi), cat despre o naivitate in a-si intelege limitarile. Pe scurt: daca cineva iti spune ca esti prost, e invidios. Frumoasa teorie!

Daca am reusi sa o aplicam, noi, cei care chiar suntem prea duri cu noi insine si avem resurse veritabile de a iesi din propria carapace! Complexele nu vor lucra niciodata in avantajul nostru.

Din contra, vor inchide tot acel potential pe care il putem manifesta intr-o inchisoare a criticilor interne sau externe, iar neputinta ne va invalida viata, alterand traseul pe care l-am putea urmari daca am fi mai ingaduitori cu noi insine.

„Ma simteam extrem de nesigura sa vorbesc in prezenta altora, gandindu-ma ca ar putea rade de mine si m-as simti ingrozitor. Nu aveam incredere in ceea ce aveam de spus si nu o data am regretat aceasta teama pe care o simteam. Ii auzeam pe cei din jur vorbind, vedeam, fie cand greseau, fie cand redau exact ce as fi spus si eu si primeau aprecieri pentru asta.

Pe cei care greseau ii priveam cu indulgenta, dar aveam impresia ca in cazul meu ridicolul ar fi fost mult mai mare. Mi-a luat extrem de mult timp si efort pentru a depasi aceasta teama de a-mi expune parerile si de a vorbi de fata cu necunoscuti sau cu persoane cu autoritate. Inca mai simt uneori teama, dar o controlez mai bine. Faptul ca am avut o educatie prin care mi s-a repetat mereu sa am grija sa nu ma fac de rusine si sa stau in banca mea, nu a ajutat prea mult“, povesteste Liana, 38 ani, medic.

Oglinda interioara


Lipsa de incredere in sine si a cunoasterii valorii personale este o trasatura care atrage dupa sine o serie de complexe ce confirma parerea nu tocmai buna pe care o avem despre noi insine
. Complexele intaresc si confirma o imagine de sine deformata, ne limiteaza libertatea de a fi noi insine si cresc gradul de frustrare si anxietate, care va ajunge sa isi puna amprenta pe activitatile zilnice.

Poate nu vom intelege intotdeauna care sunt sansele pe care le pierdem din cauza complexelor, dar, cu siguranta, odata instalate, acestea ne vor controla la nivel inconstient, indepartandu-ne de anumite situatii pe care le consideram cu potential anxiogen.


Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia iulie-august 2012.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top