Ce ne pot învăţa societăţile „primitive” despre familie
„Ohana înseamnă familie, iar familia înseamnă că nimeni nu este lăsat în urmă sau uitat” – din filmul Disney Lilo & Stich
Una dintre cele mai pronunțate caracteristici ale modului de gândire occidental este cu siguranță aroganța și pretenția de superioritate pe care o avem față de restul lumii, credința că dezvoltarea tehnologică și financiară este egalată de dezvoltarea socială și spirituală și că abilitatea de a zdrobi cu arme cele mai primitive societăți – așa cum s-a întâmplat de-a lungul secolelor – este echivalentă cu superioritatea culturală și morală.
Suntem atât de convinși de această presupusă superioritate, încât credem că modul nostru de viață este cel mai bun, dacă nu singurul posibil, fără să ne dăm seama că modelul nostru de dezvoltare, bazat pe competiție, a provocat întotdeauna conflicte și inegalitate socială, ca să nu mai vorbim de nevroze și nefericire: suntem atât de „bogați și fericiți”, încât rata sinuciderilor nu a fost niciodată atât de mare și comerțul cu medicamente nu a fost niciodată atât de înfloritor.
Alte modele sociale așa-zis tribale, cum ar fi cel al nativilor americani sau al indigenilor maori, bazate pe respectul și armonia cu mediul înconjurător, care iau în considerare incluziunea și colaborarea, au supraviețuit timp de milenii interacționând în mod stabil cu ecosistemul, fără un progres tehnologic apreciabil, dar cu o bogăție culturală și spirituală care nu poate să nu impresioneze pe oricine se apropie de ea.
Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
Bruno Medicina este Performance Coach (HPCC), Trainer, Autor şi Speaker, cu aproape 40 de ani de experienţă în a-i ajuta pe oameni să descopere şi să îşi folosească potenţialul lor pentru a obţine performanţe de top în orice domeniu, cu o atenţie specială pe vânzări, leadership, sport şi muzică. Are un background solid în filosofie, muzică clasică, arte marţiale şi psihologie şi o serie de cunoştinţe în domenii mai puţin formale (Programare Neurolingvistică, Hipnoză Ericksoniană, Coaching, Hyper Performance Training, Total Quality Management, Arte marţiale, Firewalking, Boardbreaking, etc.) şi împărtăşeşte cu entuziasm experienţa sa umană şi profesională. Prin urmare, îşi menţine o activitate intensă ca trainer, coach, speaker şi consultant. Dincolo de repertoriul standard de training, Bruno a dezvoltat o serie de seminarii originale care includ experienţe de mare impact, precum Firewalking (Fire Up Your Power Seminar) şi Boardbreaking (FLY – Find the Leader in You Seminar) şi traininguri deosebite de nivel avansat unde se aplică cele mai recente descoperiri în Psihologia Evoluţionistă, Teoria Jocurilor, Neuromarketing şi Fluxogenics. Creaţiile sale mai recente sunt: Effortless Performance Training: The F.L.O.W. System – bazat pe ultimele cercetări privind aşa-numita „stare de flux” şi utilizarea potenţială a acesteia în afaceri, sport şi viaţa personală pentru a obţine rezultate maxime cu efort minim; In flow with the Infinite: the secrets of charisma – un mod complet nou de a se reconecta cu identitatea cea mai profundă şi de a elibera adevărata esenţă a puterii şi a conducerii; HyperCoaching: a multidimensional experience of growth – un model de coaching care abordează toate aspectele unei performanţe, pentru a obţine rezultate excepţionale în orice domeniu, personal şi profesional.