Cuib de vipere la birou
Una dintre cele mai frecvent intalnite tipologii feminine am incadra-o in profilul „mama Dolores“ sau colega curioasa de fiecare data cand apari palid sau nedormit, cand esti tacut sau irascibil, cand ai o durere de cap sau una de dinti ori, pur si simplu, cand apari fara sa ai nimic special.
Ea este profilul intocmai al chestorului, al serviciului de investigatii ad hoc, deghizat in preocuparea personificata.
Este amabila si draguta, se infiltreaza precum mucegaiul in tencuiala si nu scapi fara sa raspunzi cat de evaziv poti – daca stii ce e bine pentru tine – incercand o retragere cat mai plina de tact.
Nu de alta, dar nu te poti purta urat cu cineva care incearca sa fie amabil, nu? Scopul ei „ascuns“ este barfa.
Variantele de disimulare si de retragere la timp din zona de conflict sunt zambetul, raspunsul legat de o preocupare ce are legatura cu atributiile tale de angajat sau, pentru cei indrazneti, comportamentul in oglinda, conform caruia investigatul devine investigator.
„Cel mai barfitor personaj din firma la care lucrez este contabila. Din pacate, chiar am contact cu ea destul de des, motiv pentru care, vreau nu vreau, ma supun tirului de intrebari periodice. Am deja senzatia ca dispune de dosare personale ale intreg staff-ului. La inceput, m-a enervat cumplit si am avut de cateva ori impulsul sa ii spun ca nu o priveste viata mea personala. Revenind insa la atributiile mele, care ma pun in contact cu ea destul de des, mi-am dat seama ca nu e intelept sa o am dusman. Asa ca, ii povestesc despre pisica mea pe scurt, in fiecare zi. Da, ar vrea sa afle mai multe despre viata mea personala, dar prefer sa ma prefac ca nu inteleg intrebarile sau sa imi verific, preocupata, telefonul, anuntand ca am primit un mail si trebuie sa plec urgent. Comportament dezertor util. Asa se numeste“, ne povesteste Maria, reprezentant vanzari.
Citeste continuarea articolului in Psychologies, editia decembrie 2011