Cuplul, fertilitatea si eprubeta
Poate functiona sau nu“, spun parintii unui baietel de cinci ani, conceput dupa cinci fecundari in vitro (FIV). „Dar, pentru ca asta sa se intample, e nevoie de multa iubire si comunicare.“
Din ce in ce mai multe cupluri apeleaza la procreerea asistata medical (PMA). O aventura adesea considerata de medici drept un „montagne russe emotional“.
Potrivit unui studiu recent, PMA este „o incercare care intareste cuplurile care se inteleg bine si le desparte pe cele deja fragile.“
Dar cate cupluri sunt atat de solide pentru a rezista anilor de asteptare si frustrari?
Un drum lung
„De patru ani incercam toate metodele“, ne povesteste L. „La sfaturile medicului ginecolog al sotiei mele am inceput prin a face dragoste o data la doua zile. Bineinteles ca au existat si tratamente medicamentoase, dar caracterul de obligatie a sfarsit prin a ne determina sa detestam sexul“.
„Nu imi placea foarte mult, dar trebuia s-o facem“, spune A, glumind.
„Insa recunosc ca ma bloca “. Raporturile sexuale la comanda… iata o modalitate sigura de a distruge erotismul.
„Apoi au urmat tratamentele. Vreo zece. Care au esuat toate. |n prezent, am apelat la FIV. Suntem la a patra. Nici nu mai e nevoie de sex. In ziua X, trebuie sa mergem la clinica. Asa ca am stopat activitatea sexuala. Am dobandit obiceiul de a face dragoste… «util». Eu nu mai am chef, ea nici atat. Degeaba vorbim… Tot ce isi doreste, este sa ramana insarcinata. Sper sa se intample odata“, continua L.
Citeste continuarea articolului in Psychologies, editia ianuarie-februarie