Curajul de a renunta la tutun
Sa renunti la fumat poate fi o sursa de anxietate. Analiza, intelegerea si demistificarea a ceea ce ne leaga de tabac pot anula temerile noastre si ne pot inlesni reusita.
Numerosi fumatori au renuntat la fumat la un moment dat. Multi dintre ei se regasesc totusi, intr-o zi sau in alta, tinand o tigara in mana. Daca le este greu sa renunte la dependenta, nu este oare mai nimerit sa se elibereze de tot ce asociaza ei cu tigarile?
Poate pentru ca, in fond, ei insisi sunt pregatiti pentru aceasta renuntare, care nu se rezolva intotdeauna de la sine. Uneori, unui fost fumator nu-i trebuie decat cateva secunde sa renunte la tigari, dar aceasta decizie este fructul unei lente maturizari. Pentru a grabi acest proces si pentru a avea toate sansele de reusita asupra sevrajului, iata cateva piste de reflectie.
Tigara si eu
Pentru a relationa cu celalalt, pentru a ramane treaz sau pentru a te destinde. Pentru a-ti afisa personalitatea, a-ti inlatura contradictiile, a-ti mentine greutatea sau pentru alungarea plictiselii… Robert Molimard, profesor de psihologie si fondator al Societatii de Tabacologie din Paris, denunta opt „beneficii“ ale fumatului.
Daca fiecare fumator are propriile motive sa fumeze, niciunul dintre ei nu poate sa renunte la tutun cat timp nu isi va da seama de beneficiile pe care i le aduce tigara, sugereaza el. Nu este vorba doar despre descoperirea beneficiilor pentru sine, ci despre analiza in urma careia un fumator poate intelege apoi despre ce este vorba, pentru a se indeparta de tigari. Fumati doar pentru a putea lega o conversatie?
Robert Molimard insista asupra faptului ca tutunul nu e singurul mod de a depasi acest blocaj. „Spuneti-va ca persoana pe care o credeti distanta si inabordabila se simte, poate, la fel de izolata ca si dumneavoastra, ca va fi incantata de o propunere neutra, neagresiva si care nu ajuta la nimic.“
Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia februarie 2013.