De ce barbatii pierd dorinta
Pe masura ce femeile se imbraca in pantaloni, conduc masini si fac avere, unii barbati nu mai vor sex fara dragoste, refuza „medaliile“ sexului practicat ca sport de rezistenta, dau de mancare motanului din casa si isi pun manusi cand duc gunoiul.
idei-cheie
Sexul masculin este vulnerabil pentru ca, fata de sexul feminin:
- se imbolnaveste mai des si are tulburari degenerative mai frecvent;
- in primele luni de viata are o rata de mortalitate cu 40% mai mare.
Sexul tare… Sa fie aceasta o sintagma la care barbatii nu mai tin atat de mult? Exista o vorba in folclorul feministelor care spune ca barbatul este „un vibrator insufletit“, dar se pare ca au inceput sa-si dea seama si ei de aceasta putin onoranta conditie.
Psihanalistul Matei Georgescu face un scurt istoric – in buna traditie freudiana – pentru a ne explica de ce barbatilor le e frica de femei: „Miticul Maciste isi foloseste cu mare succes forta sa miraculoasa punand la punct diversi monstri – tirani, salvand eroic si permanent lumea. Cum lumea externa (obiectiva) si cea interna (subiectiva) nu au limite foarte ferme (parol de psihanalist!), sa incercam una dintre variantele de inventar al monstrilor-tirani: stigmatele narcisice, angoasa, frustrarile, furiile care se plimba prin sufletul barbatului si care se pot infiltra cu usurinta in chipul partenerei. Nu degeaba barbatilor le este frica de femei; si in loc sa ne intrebam «de ce», mai bine ramanem la «cum»?
Cum se face ca (ne) le este frica de femei? Se face, pentru ca, in mod traditional, feminitatea inseamna pasivitate, receptivitate, vulnerabilitate si trairi imposibil de controlat. Or, «fisa postului» lui Maciste incepe prin dorinta de control al oricarei trairi, care se cere rapid satisfacuta. De aici, si urmatoarea consecinta: «a face dragoste» poate fi o slabiciune, pe cand «a face sex», un indicator de putere, care se poate masura prin: de cate ori si cat timp“.
Intr-un context social al performativitatii, in care juisarea este obiectivul numarul unu al individului, „sexul este mereu pus pe primul loc, intr-o cursa spre performanta si un fel de doborare a limitelor, intr-un joc in care partenera devine doar un instrument de atingere a placerii“, se plange celebrul psihoterapeut de cuplu Gérard Leleu, autorul cartii de mare succes Tratat de mangaieri (Editura Trei). Dar lucrurile incep sa se schimbe. Clientii cabinetelor de psihologie nu mai vor sa le functioneze motorul de „sex machine“.
Barbat, cu „b“ de la „bebe“…
O anumita eliberare de sub tirania acestei nevoi de eroism il face pe barbat sa para astazi mai fragil. Desi fenomenul este remarcabil in tari occidentale, se pare ca, in orice caz, tot mai multi consulta medicii, din cauza problemelor de libido. „Este o perioada de tranzitie, in care ideea traditionala de sex-rol masculin si feminin suporta mutatii“, ne spune sexologul Jeni Chiriac. „Unii sustin existenta unui imprumut recent de trasaturi sexuale: o masculinizare a femeii si o efeminare a barbatului. La prima vedere, putem vorbi de un astfel de schimb. Insa ceea ce uitam fiecare, si barbati si femei deopotriva, este faptul ca avem cateva particularitati definitorii de care este indicat sa tinem cont cand ne definim ca barbat sau ca femeie.
Este util sa ne cunoastem nevoile si predispozitiile cand vorbim de conduita sexuala. Fara a se putea generaliza, este adevarat ca din ce in ce mai multi barbati ajung sa sufere de disfunctii erectile sau de fluctuatii de libido, dar ca destul de putini ajung in fata unui specialist. Adesea, aceste probleme sunt puse pe seama altor factori decat a celor reali. Sunt situatii in care unii barbati ajung sa dezvolte simptome care alta data ajungeau subiect de bancuri pe seama femeilor: au migrene, ii doare burta, ba chiar fac atacuri de panica.“
Adaptare de Alex Matei
Foto: GULIVER / Photonica
Citeste continuarea in revista Psychologies editia decembrie-ianuarie.