Despre comunicare, cu Dragos Bucurenci
Cunoscut „de la televizor“, Dragos Bucurenci se preocupa de tot ceea ce este nou si cool. Acum charismaticul om de televiziune vrea sa popularizeze la noi o metoda de dezvoltare personala derivata din analiza tranzactionala.
Ce este Process Communication Model ?
Dragos Bucurenci: Process Communication Model sau, pe scurt, PCM, este una dintre teoriile contemporane dezvoltate in cadrul analizei tranzactionale. Este un model al personalitatii umane si al interactiunilor dintre diferitele personalitati. Cel care l-a creat, doctorul Taibi Kahler, este psiholog clinician, si a validat acest model in numeroase studii clinice, astfel ca el este nu doar extrem de eficient, ci si neasteptat de precis in a prezice comportamentul oamenilor sub stres.
Cum deriva PCM din analiza tranzactionala?
– Analiza tranzactionala este o teorie psihologica si o forma de psihoterapie de scurta durata, creata in anii ’50 de psihiatrul Eric Berne. Are foarte multe aplicatii in mediul de afaceri, in special datorita unor carti care au vulgarizat, intr-o oarecare masura, teoria, dar care au facut-o interesanta pentru oamenii fara pregatire psihologica speciala. „I’m OK, You’re OK“ a lui Thomas Harris e cea mai cunoscuta, dar eu n-o recomand nimanui. Cred ca oamenii ar fi mai castigati daca ar citi cartea doctorului Berne, „What Do You Say After You Say Hello?“, care a fost tradusa si la noi in romaneste la Editura Trei.
Cu ce v-a ajutat in munca teoria aceasta?
– M-a ajutat sa-mi inteleg mult mai bine colegii si sa fac in asa fel incat acest organism extrem de complex, care este o echipa, sa-si pastreze sanatatea, sa nu se „gripeze“. Sa dau un exemplu: oamenii isi petrec mare parte din timp jucand jocuri psihologice, acele interactiuni repetitive la sfarsitul carora toata lumea se simte prost. Eric Berne le-a descris foarte plastic intr-o carte, „Games people play“.
Jocurile acestea sunt niste mecanisme adaptative, cu care copilul din noi isi imagineaza ca se poate descurca mai usor in viata. In realitate, ele nu fac decat sa ne indeparteze si mai tare unii de ceilalti, pentru ca, atunci cand jucam jocuri psihologice, nu relationam autentic cu ceilalti, ci cu masti ale personalitatii lor. Analiza tranzactionala te poate ajuta sa identifici aceste jocuri si sa refuzi sa le joci, ceea ce, incet, incet, ii convinge pe cei mai multi sa renunte, la randul lor, la a le juca.
Cum ati ajuns sa predati acest curs?
– A fost, cum se spune, o succesiune de intamplari fericite. La una dintre conferintele nationale de analiza tranzactionala, l-am cunoscut pe John Parr, psihoterapeutul care a introdus in Romania aceasta teorie si care a format, de fapt, scoala romaneasca de analisti tranzactionali. John este un excelent cunoscator si practicant al modelelor de psihologie organizationala, lucru care mi-a starnit imediat interesul. Apoi, este un vorbitor charismatic si un om extrem de pasionat de ceea ce face.
Cele trei zile petrecute in compania lui au fost memorabile, asa ca mi-am promis ca-i voi frecventa cursurile si cu alte ocazii. Anul trecut, in noiembrie, John a tinut cursul de PCM, despre care, recunosc, nu stiam mai nimic. M-am inscris pentru ca voiam sa-l revad si eram sigur ca voi avea de castigat de pe urma cursului.
Interviu de Iuliana Alexa
Citeste continuarea in revista Psychologies, editia lunii decembrie.