Dezvaluie potentialul tau personal
ARTA CRITICII
Foarte adesea, teama de a displacea sau de a da nastere unui conflict ne impiedica sa exprimam ceea ce ne indurereaza, ne jeneaza, ne socheaza sau ne dezamageste. Este fals, pentru ca a critica nu inseamna a agresa.
O critica buna este, dimpotriva, dovada unei generozitati relationale. Este expresia grijii pe care i-o purtam celuilalt (daca indraznesc sa spun ceea ce ma deranjeaza la tine, este pentru ca tu contezi pentru mine) si da celui care o primeste posibilitatea de a-si schimba comportamentul si, deci, de a evolua.
Sa stii sa faci o critica constructiva este, de asemenea, un exercitiu care, eliberandu-ne de manie, de ranchiuna sau de dezamagire, cere de la noi calitati speciale, precum delicatetea, sinceritatea sau empatia. Nu uitati ca a critica intr-o maniera constructiva cere mai multe conditii: trebuie sa fie precisa, sa aiba argumente si sa fie aplicata la o fapta anume, fara a atenta la valoarea intrinseca a persoanei.
CULTIVA EMPATIA
Un proverb amerindian spune ca „inainte de a judeca pe cineva, mergi o zi in mocasinii lui“. A fi empatic inseamna sa te pui in situatia celuilalt pentru a intelege din interior punctul sau de vedere, motivatiile si emotiile sale. Numai aceasta intelegere intima si subtila poate tine piept judecatilor in bloc, care nu reveleaza despre noi decat partea cea mai dura si mai putin generoasa.
Practica empatiei ne face mai buni: dezvolta in noi simtul nuantelor, ne rafineaza sensibilitatea si favorizeaza deschiderea spiritului. Inainte sa discuti sau sa contesti punctul de vedere al interlocutorului, adopta momentan modul sau de a rationa, incearca sa simti ce simte el, sa intelegi motivatiile sale profunde, cu mintea si cu sufletul. Te vei descoperi, cu timpul, mai binevoitor, mai suplu in gandire, mai deschis cu altii si cu tine.
Editare de Iuliana Alexa
Citeste continuarea in revista Psychologies, editia de octombrie.