Now Reading
Dosar Placerea – Multumirea sexuala

Dosar Placerea – Multumirea sexuala

Revista Psychologies

„Placerea ne duce cu gandul la ceea ce avem mai singular, mai propriu“, spune psihanalista Sophie Cadalen. „Este acel lucru numai al nostru, in care nu intram decat noi, care ne da senzatia puterii personale si care nu poate fi comparat cu nimic altceva. Cataclism? Extaz? Da, cu conditia sa fii capabil sa te abandonezi, sa te relaxezi total.

Pentru a uita de noi insine si a lasa instinctele sa vorbeasca, trebuie sa renuntam la ideea ca suntem cei mai puternici si ca nimic altceva nu ne poate completa“, adauga psihanalista.

Aceasta idee se naste de obicei in copilarie si in relatia cu parintii, o relatie care poate fi buna sau mai putin buna. „Depinde de ceea ce parintii ii interzic copilului“, completeaza ea.

Concret? Trebuie ca mama, dar si tatal, sa fi fost capabili sa ii dea de inteles copilului ca mai exista si altcineva pe lume care ii poate da senzatia de preaplin si de bucurie.

Sa nu se erijeze in parinti atotputernici, pentru a-i da copilului senzatia ca mai exista un spatiu necunoscut, nou, de unde placerea poate sa vina.

Sa nu-i spuna copilului absolut totul despre femeia sau barbatul reprezentat de fiecare din ei sau despre cuplul lor. Ceea ce este prea mult poate fi la fel de nociv ca ceea ce e prea putin.

Excesul ucide imaginarul, esential in exprimarea dorintei. „Atunci cand nu avem explicatii gata facute, vom porni in cautarea propriei sexualitati“, spune Sophie Cadalen. „Pentru a se construi, placerea nu trebuie sa aiba vreo referinta prea concreta.“

IMPORTANTA PRIMELOR IMAGINI

Acolo e toata cheia, pentru ca tot ceea ce stim despre sex depinde de imagini care, inconstient, se imprima in copilarie. Fiecare fata are o definitie personala a feminitatii, o idee pe care si-o face in relatia cu mama.

Daca in familie vede o femeie care i se prezinta drept o sacrificata pe altarul maternitatii, fetita va creste cu sentimentul ca feminitatea e sacrificiu, si e mai probabil ca se va sacrifica la randul sau
.

„Din cauza acestor asocieri intre feminitate si suferinta, zonele de sexualitate pot ramane ambigue, pe punctul de a polua puterea de a simti liber placerea.“

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia iulie-august 2012.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top