Empatie, traume, (ne)iubire… cu Damian Drăghici
În societatea în care trăim, în viteza în care trăim, în competiţia în care trăim, sub presiunea atotputernicului social media prin care ne comparăm non‑stop cu alţii, crezi că mai avem timp să ne uităm spre partea aceea mai bună a noastră și să spunem „stop!”?
Psychologies: Damian, hai să vorbim puţin despre traumele emoţionale ale romilor.
Damian Drăghici: O să pornesc de la faptul că problema romilor nu este doar o problemă socială. Din punctul meu de vedere – am observat asta în toate mediile – există foarte multe lucruri similare în cultura afro‑americană, pe românește „la negri”. Mă refer la sindromul de stres posttraumatic.
Din copilărie, de unde li se trage?
D. D.: Din copilărie, da. Există și traumele transgeneraţionale și intergeneraţionale. Iar de asta se ocupă psihogenealogia, pentru care și noi avem specialiști în România. Chiar acum câteva zile am discutat cu Cristina Schmidt, psihoterapeut, pe o temă legată de psihogenealogie. Epigenetic vorbind, trauma se transmite generaţional până la șapte generaţii. Dacă ar fi să mergem înapoi pe firul istoriei, în epoca sclaviei, e clar că de acolo provin niște probleme, după care s‑au supraadăugat cele din perioada celor două războaie mondiale. Mă refer, în general, la persecuţie și discriminare de‑a lungul istoriei.
Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie a revistei Psychologies.
Crescută la granița dintre România și Serbia, la confluența dintre două culturi, între două religii și vorbind trei limbi în casă, Delia Apostol-Hanzelik este o persoană deschisă și comunicativă, receptivă la noi provocări, mereu dornică de cunoaștere, cu o apetență deosebită pentru limbi străine și comunicare, literatură, teatru, medicină, psihologie și lucrul cu oamenii. Delia a urmat de-a lungul timpului mai multe direcții de formare de management și relașii publice la Universitatea de Medicină, FSJC și UNATC București. În prezent, este în proces de formare acreditată de psihoterapeut. Delia a călătorit foarte mult și a participat la multe formări și inițieri extracuriculare, din sfera medicinei complementare, naturiste și nu numai. În căutare de răspunsuri, a urmat cursuri de Qi-Gong, Medicină Energetică cu Donna Eden, Metoda Călătoria cu Brandon Bays, terapie florală Bach, cu formator acreditat de școala-mamă din Anglia, tehnici de eliberare emoțională EFT – metoda Matrix Reimprinting, practică tehnici de respirație conștientă după metoda lui Dan Brulé, tehnici de vizualizare și imagerie mentală, tehnici de meditație ghidată, dans energetic, Yoga, etc. Este formator și lector în diverse comunități de femei din România.