Estetica feminităţii
Ce mai înseamnă să fii feminină, în ziua de astăzi?
E o întrebare care cade peste noi, urmaşele Evei, ca o sabie cu două tăişuri. Şi asta pentru că începe să devină din ce în ce mai greu să definim feminitatea – un concept spiritual ale cărui valori nu rămân constante pe măsură ce trece timpul, ci sunt într-o evoluţie continuă şi capătă o mie de sensuri în funcţie de interlocutori şi paşapoartele pe care aceştia le au în posesie. Odata cu globalizarea se încearcă însă găsirea unui numitor comun, valabil pentru majoritatea culturilor şi care să descrie cel mai valoros atribut estetic al sexului frumos: feminitatea.
Unii o asociază cu noţiuni precum: curajul, determinarea, puterea de luptă în apărarea drepturilor femeii, cu creativitatea, sensibilitatea, delicateţea. Alţii cu imaginea plină de înţelegere şi dragoste a unei mame ori ca pe un cumul de atribute ale unei făpturi cu înfăţişare plăcută, păr lung, piele frumoasă, talie subţire şi lipsită de pilozitate corporală.
Totuşi, dimensiunea culturală a feminităţii este una extrem de importantă, fiindcă în unele zone ale planetei Pamânt, părul de la subraţ sau kilogramele în plus nu reprezintă un impediment în stabilirea standardelor de gingaşie feminină. Aşadar, feminitatea are un spectru larg de valori ce depinde, în mare măsură şi de factorii geo-politico-culturali.
Aş spune că a devenit un termen atât de complex şi puternic, încat este aproape imposibil ca explicaţiile generaliste să mulţumească pe toată lumea. Însă, niciodată nu putem să scoatem din ecuaţie emoţia pe care feminitatea, în toate formele sale, o trezeşte în cei care sunt martori la exprimările ei.
Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!