Femei care se forteaza, barbati care nu inteleg
Cand vorbim despre sexul din dormitor, ne gandim la continuarea fireasca a sentimentelor ce unesc doi oameni. Curand insa, ei isi vor descoperi si limitele de toleranta, nevoile fiecaruia, vor aparea compromisurile si sincronizarile, se vor consimti, de comun acord, interdictiile.
Femeile sunt cele care refuza de cele mai multe ori, ele sunt cele care permit sau nu anumite „practici“. Spun ca felatia le dezgusta sau ca le e frica de sex anal. Cu toate acestea, uneori, de teama de „a nu fi inselate, nu stiu sa spuna «nu» barbatului pe care il iubesc“.
Ruperea intelegerii
Toate acestea sunt femei care denunta o intimitate violenta. Ele marturisesc, inainte de toate, o teama fundamentala: aceea de a-l vedea pe barbatul iubit „cum pleaca la altele“, distrugand imaginea sociala a cuplului lor, condamnandu-le la o singuratate care le ingrozeste. Iar aceasta imagine poate fi uneori mai puternica si mai apasatoare decat orice altceva. Teama de a pierde obisnuintele si ritualurile de zi cu zi, de a trebui sa inveti sa fii fara celalalt si de a nu te mai recunoaste pe tine in afara cuplului sunt trairi care par mult mai dificil de depasit decat anumite „compromisuri“ de alt gen, de zi cu zi.
Ce se intampla cand compromisurile pe care le faci contrazic ceea ce tu reprezinti ca persoana? Ele aduc in prim plan nu doar ceea ce nu iti doresti, ci taman ce iti provoaca repulsie, considerandu-te umilita. Atunci cand iti doresti partenerul, iar increderea este piatra de temelie a cuplului, anumite gesturi se invata sau sunt explorate in doi, tinandu-se cont de ceea ce isi doreste fiecare, fara a forta limitele.
Dar cand practica iti contrazice simtirile si nevoile, cand te simti, ca femeie, fortata si nu dornica, este de preferat sa stii sa spui „nu“. Iar atunci vei proba iubirea lui si dorinta de compromis. Femeile se gandesc ca, a te opune printr-un refuz cand vine vorba de doleantele partenerului, inseamna sa-ti asumi riscul de a rupe contractul conjugal. Intrucat fericirea si corpul lor nu sunt acelasi lucru, raportul sexual dintre un barbat si o femeie este intotdeauna o negociere.
De la primele mangaieri, incepe un fel de joc ce ajuta la descoperirea partenerului. In foarte putin timp, un cuplu stabil isi marcheaza drumul sexual: ce provoaca placere celor doi parteneri, ce-ar putea fi consimtit dupa o anumita perioada de intimitate si ce n-a mers. Cuplul isi construieste intreaga viata sexuala in jurul acestui ritual in mod tacit acceptat. Pana la schimbare: daca unul dintre parteneri incearca sa treaca dincolo de ceea ce este considerat ca fiind respins, va exista o ruptura a contractului.
Daca barbatul se afla la originea schimbarii, femeia risca sa privilegieze contractul conjugal asupra celui sexual: se constrang. Dar, daca dorinta de a explora teritorii tabu apare brusc, se poate ca ruptura contractului intim sa se fi produs deja, aceasta fiind un semn ca relatia e in pericol. „De ceva timp deja, relatia noastra nu mai mergea“, povesteste Evelina, 34 de ani, dintre care sapte de casnicie. „Si, drept cauza sau consecinta, nu stiu exact, asta ne-a schimbat viata sexuala“. „Sub pretextul «imi sfidez interdictiile», sotul meu a incercat sa-mi impuna tot felul de practici pe care eu le refuzam“, ne povesteste Alina. A inceput prin a-mi cere sa urmarim filme porno, cand stia ca asta ma facea sa ma simt foarte prost. A luat obiceiul de a ma insulta cand faceam dragoste, ceea ce nu facuse inainte. Poate ca sexul este, de fapt, un raport de putere. Barbatii vor sa se impuna, femeile le refuza aceasta putere…“
Editare de Iulia Barca
Foto: Guliver/Getty Images
Citeste continuarea in revista Psychologies, editia lunii mai.