Femei la conducere?
Schimbările sociale și politice din ultima sută de ani au făcut ca rolul femeilor în lume să se modifice dramatic. Ne bucurăm azi, cel puțin lumea civilizată, de drepturi și libertăți care păreau de domeniul fantasticului cu 300 de ani în urmă. Dar deși lucrurile s-au îmbunătățit considerabil, la nivelul conducerii de vârf din politică și marea industrie autoritatea rămâne în continuare masculină.
Trăim într-o lume care părea de neînchipuit pentru bunicile noastre. În ce privește piața muncii, ne putem mișca în moduri nemaivăzute, iar schimbările din ultima sută de ani ne permit să fim independente financiar, să călătorim neînsoțite, să ne întemeiem sau nu familii și în general să ducem viața pe care o dorim. În ultimele decenii, numărul femeilor care conduc afaceri s-a înmulțit simțitor. Există azi chiar și femei care sunt președinți de state. Femeile se angajează azi în posturi care până nu demult erau rezervate bărbaților. Chiar și femeile mai puțin educate și calificate au astăzi mai multe posibilități de alegere și mai multă independență decât dacă ar fi rămas casnice. Totuși, la nivel global, deși din ce în ce mai multe femei muncesc, ele sunt plătite deseori mai prost decât bărbații sau sunt angajate în sectoare de activitate unde au puține drepturi și chiar și mai puțină protecție. În multe locuri din lume, de fapt, femeile muncesc pur și simplu pentru că familiile au nevoie de două salarii pentru a supraviețui.
Iar la nivelul conducerii de vârf, fețele rămân în continuare masculine. Ba chiar există dovezi că numărul femeilor de la acest nivel scade. Sheryl Sandberg, directoare de operațiuni la Facebook, a declarat chiar că “Femeile nu ajung în vârf în nici o profesie din lume.” Multe voci susțin că femeile preiau conducerea pe piața muncii. Dar cine se uită cu atenție la statisticile privind angajarea, salariul și reprezentarea politică va vedea imediat că aceste voci se înșală dramatic.
Analiza de gen a pieței muncii observă câte femei sunt angajate în comparație cu bărbații, iar aici nu intră în discuție sectorul informal în care activează multe femei. Numărul de femei care dețin afaceri mici și medii este estimat a se situa undeva între 8 și 10 milioane și, deși este considerabil mai mic decât cel al bărbaților în poziții similare, el continuă să crească ușor. Astăzi există mai multe femei angajate decât oricând în istoria omenirii. Femeile reprezintă azi, în lume, 40% din forța de muncă totală și 43% din forța de muncă în agricultură (numerele variază de la țară la țară, este vorba de un raport global). De exemplu, în 2010, în Orientul Mijlociu și Africa de Nord doar 21% din femei erau incluse pe piața muncii, în comparație cu 71% în Asia de Est și în Pacific. Ratele de participare pe piața muncii ale bărbaților, în schimb, sunt mult mai stabile, atât în ce privește diferitele țări, cât și diferitele niveluri de venit.
Mai mult, pozițiile de conducere în politică par să fie inaccesibile în multe locuri pentru femei. Nici măcar 10 din cei 150 de șefi de stat aleși sunt femei. Numerele sunt asemănătoare în ce privește prim miniștrii. Situația este similară și în privința autorităților locale: consilierii și primarii sunt predominant bărbați în toate regiunile lumii. În plus, multe dintre femeile din poziții de conducere au cumva succesul asigurat din start: puținele femei din lista Forbes a oamenilor bogați provin din familii bogate sau din dinastii de afaceri.
Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
Dana Mina Verescu a absolvit Facultatea de Psihologie în 1997 și are titlul de MA în Psihologie Organizațională și Psihologie aplicată în domeniul securității naționale. Lucrează în presă de peste 20 de ani și a scris la revistele Grădina mea de vis, Femeia, Femeia de azi, Ioana, Cărticica practică, Național Geographic. Este redactor la Psychologies România. Este pasionată de taichi, lectură, filme și plimbări în aer liber și crede că una dintre cele mai bune psihoterapii este mișcarea.