Femeia „Scorpie” ca stereotip al femeii puternice
De-a lungul timpului, femeile care au o voce proprie au auzit din partea bărbaților „ești prea mult pentru mine”, „femeile puternice sunt dificile”, iar din partea societății „nu o să te suporte nimeni”, „bărbații nu-și doresc femei puternice”, „femeile conduc din umbră”, „emasculezi bărbații”, „vei arde pe rug” (în istorie, precum Ioana D` Arc).
Acest articol este o odă pentru toate femeile care își trăiesc sinele autentic, libere, trezite sau pentru cele care așteaptă să renască, supranumitele femeile-scorpii.
Atunci când femeile exprimă că știu ce vor, când au granițe puternice și bine stabilite, sunt deseori catalogate ca fiind „scorpii”, o prejudecată psiho-socială ce a perpetuat ideea că sunt rele, fără sentimente, masculine sau dure. De regulă, femeile puternice sunt considerate a fi „de gheață”, iar bărbații de toate vârstele sunt promovați social ca fiind „autoritari” și „lideri înnăscuți”. Așa cum a spus odată actrița Bette Davis: „Când un bărbat își dă cu părerea, el este bărbat; când o femeie își dă cu părerea, este o cățea.”
Stereotipul este folosit cel mai frecvent pentru a se referi la o credință, adesea nedreaptă și neadevărată, pe care mulți oameni o au despre toți oamenii sau lucrurile cu o anumită caracteristică. În cazul de față, ne referim la termenul de scorpie.
Revista feministă americană „Bitch” explică: „Atunci când este folosit ca o insultă, cuvântul scorpie este un epitet adresat femeilor care își exprimă părerile, care au opinii și nu se feresc să le facă auzite și care nu stau și zâmbesc fals, chiar dacă sunt deranjate sau jignite. Dacă să fii o femeie deschisă înseamnă să fii o scorpie, atunci vom lua asta ca pe un compliment, mulțumim frumos!”.
Citește articolul integral în ediția de aprilie a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.