Now Reading
Gata cu menstruatia?

Gata cu menstruatia?

Revista Psychologies

Vine taman in timpul vacantei, mereu a fost asa“, se plange I., 38 de ani, care participa numai cu mintea la bucuriile unui sejur pe care si l-a dorit, dar la care nu prea poate lua parte. Sa nu alerge prea mult, sa nu urce pe munte, sa nu se indeparteze prea mult de casa. Dar este ea oare gata sa adopte o solutie care suprima de tot menstra? „Pe perioada vacantei sau pe toata viata?!“ intreaba I. Iata o intrebare care exprima toata ambivalenta asupra progreselor medicale.

Menstruatia a ritmat viata femeilor de la pubertate la menopauza, un tribut lunar adus conditiei feminine. „Face parte din mine, din viata mea de femeie“, spune M., 22 de ani, studenta. „Nu este un moment agreabil, dar suntem facute sa trecem prin asa ceva. Si, mai ales, este un fapt natural.“ Oare? Nu neaparat. Nici indispensabil, si nici obligatoriu…

Sinonim al fertilitatii

La inceputul anilor 2000, doctorul Elsimar Coutinho se intreba in ziarul New Yorker: „Is menstruation obsolete?“ („Este menstruatia depasita?“). Buna intrebare…
In vreme ce antropolgii estimeaza ca femeile din ziua de azi au menstruatie de trei ori mai des decat stramoasele lor, acest eminent medic brazilian, specialist in contraceptie, spunea: „Ieri, succesiunea sarcinilor si a perioadelor de alaptare facea ca o femeie sa aiba menstra cel mult de o suta de ori in decursul vietii sale. Azi, cu pubertatea precoce, cand putem face dragoste fara a procrea, o femeie poate pierde sange cam de 400 de ori mai mult in decursul vietii. Era menstruatiei continue a inlocuit-o pe cea a reproducerii continue. Natura nu a prevazut chestia asta! Este inutil si periculos“.

Brigitte Letombe, ginecolog si presedinta a Federatiei Nationale Franceze a Colegiilor de Ginecologie Medicala aminteste ca schema de administrare a pilulei contraceptive, cu oprirea acesteia timp de sapte zile, este conceputa pentru a mima ciclul natural. Menstruatia care apare in perioada de pauza este pentru a „salva aparentele“.

In aceste conditii, de ce sa ezitam sa scapam de ele? Numeroase contraceptive permit acest lucru. Pilule pe care le putem lua fara a face pauza, plasturi cu hormoni, implanturi… N., 37 de ani, a refuzat insa medicul care i-a propus sa ia pilule fara pauza: „Am avut prima menstra la 14 ani si asta a marcat intrarea mea in randul femeilor. Sa nu mai am ciclu ar insemna, pentru mine, sa renunt la aceasta feminitate. Nici nu ma gandesc“.

In inconstientul colectiv, menstruatia, chiar si falsa, ramane sinonima cu fertilitatea, ceasul hormonal, feminitatea. „As avea impresia ca am ajuns la menopauza inainte de vreme“, spune C., care tocmai a trecut de 40 de ani. S., 25 de ani: „Mi-a fost prescrisa o pilula progestativa cu care nu voi mai avea deloc ciclu. Eram teribil de angoasata. Mereu ma intrebam daca nu sunt gravida“.

Si printre cele care ar avea mare chef sa termine cu ciclul, sunt multe care spun, in intimitatea cabinetului, ca au sentimentul ca incalca o ordine stabilita, ca merg contra naturii. C., 41 de ani, a facut acest salt greu de facut. Cand medicul ginecolog i-a propus un implant contraceptiv care sa suspende menstruatia timp de trei ani, ea a spus „da“ rapid: „A fost ca o eliberare, nu mai aveam nici o neliniste, nicio durere, nu mai aveam nevoie de tampoane. Sa nu-mi vorbiti, va rog, de feminitatea care e dovedita de ciclu… Sunt femeie, mama, amanta, nu am nevoie de acest amanunt ca sa ma simt bine cu mine“.

 

Citeste continuarea in revista Psychologies, editia de noiembrie.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top