Georgiana Bernea: Alege echilibrul pentru un stil de viață sănătos!
Georgiana Bernea a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și este medic specialist „Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice”. Este implicată în campanii de informare și educare a populației despre importanța stilului alimentar și a stilului de viață în general, în păstrarea unei stări bune de sănătate pentru noi și pacienții cu diabet zaharat.
Psychologies: Cum te-ai decis să fii medic nutriționist? Cine te-a susținut pe acest drum?
Dr. Georgiana Bernea: În liceu am început să merg la olimpiadele de biologie și învățăm cu drag și plăcere. În mintea mea a început să se creioneze o imagine, cu mine în halat și tratând pacienți. Apoi a devenit dorință și am început să îmi canalizez eforturile ca să o transform în realitate. Când s-a pus problema alegerii specialității, aveam în minte dorința de a contribui la o schimbare. Prima linie de tratament în toate patologiile este modificarea stilului de viață. Patologiile metabolice (obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, steatoza hepatică, hipertensiunea arterială, sindromul metabolic etc.) sunt cel mai adesea determinate de un stil de viață dezechilibrat. Ca medici, noi tratăm cauzele la nivelul corpului și simptomele, recomandăm schimbări în stilul de viață, dar din păcate acordăm prea puțin timp educării pacientului și informării acestuia în privința importanței acestor recomandări. Mi-am dorit o specialitate în care se pune accent pe crearea unei colaborări cu pacientul, astfel încât el să fie informat și educat că prin schimbarea stilului de viață își poate relua în oarecare măsură controlul asupra vieții și a patologiei sale.
Obezitatea, boala secolului, a dus și la o creștere a cazurilor de diabet zaharat de tip 2. Se pune problema să reușim să educăm cât mai mulți oameni despre cauzele și implicațiile diabetului zaharat și mai ales despre cum poate fi prevenit acționând numai la nivelul stilului de viață.
Bineînțeles, drumul spre ținte înalte nu îl poți parcurge singur. Am fost binecuvântată cu oameni care m-au provocat să cresc, care mi-au văzut potențialul și mi-au oferit credit pentru a mă dezvolta. Am început vegheată de bunica mea, care s-a ocupat de pregătirea mea încă din primele clase de școală. Din timpul rezidențiatului și până în prezent, mentorii mei sunt academicianul Prof. Dr. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, care este și conducătorul tezei mele de doctorat, apoi dl. Prof. Dr. Cristian Guja și dna Dr. Andrada Mihai. Cu toții au un loc deosebit în inima mea.
Când e vorba de nutriție mulți specialiști se arată, dar din păcate foarte puțini sunt medici. Cum le sfătuiești pe cititoare să se orienteze în acest hățiș al specialiștilor? Pe cine ascultăm, pe cine nu ascultăm atunci când ne dă sfaturi de nutriție?
Dr. G. B.: De multe ori un caz complex depășește competența nutriționistului, și ar beneficia de pe urma expertizei unui medic de profil care să poată face recomandări personalizate. Medicii nutriționiști au pregătirea medicală de 6 ani din cadrul facultății de medicină, iar ulterior se specializează timp de 5 ani în cadrul rezidențiatului de ,,Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice”. Un medic nutriționist examinează pacientul, face o anamneză detaliată și o analiză a investigațiilor biologice și paraclinice. Pe baza informațiilor obținute poate face prescrieri și recomandări personalizate. Fiecare bolnav este un caz particular cu afecțiuni specifice și cazul trebuie manageriat în echipă multidisciplinară: medic specialist, medic nutriționist, dietetician, etc. și nu doar dintr-o singură perspectivă (de exemplu: doar nutrițional).
Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Roxana Melnicu este redactor-șef al revistei Psychologies. Psiholog din 1997, jurnalist din 2000, Roxana a tradus numeroase lucrări din câmpul psihologic, iar obiectivul ei este ambițios: construirea unei culturi psihologice care să fie activă pe o pe scară cât mai largă în societatea românească.