Homeopatia – Cum functioneaza
Desi nu exista studii care sa dovedeasca eficacitatea terapiilor homeopate, romanii recurg adesea la ele. In fiecare sezon, milioane de granule se topesc sub limba pentru a trata raceli sau angine. Initiaza-te intr-o medicina care castiga in continuare teren.
A priori, avem incredere in tehnicile medicale confirmate din punct de vedere stiintific. Imagineaza-ti un nou antiinflamator considerat eficient contra sciaticii. Pentru a-i dovedi eficacitatea, metoda este simpla: noua molecula este administrata unui esantion de o mie de pacienti, in timp ce pe alti o mie este testata o substanta placebo (neutra din punct de vedere farmaco-dinamic), apoi se compara rezultatele…
Daca nu exista un asemenea studiu sau daca medicamentul nu si-a dovedit superioritatea fata de substanta placebo, utilitatea noii molecule poate fi pusa la indoiala. In privinta homeopatiei insa, lucrurile se complica. Metoda-test de mai sus pe o mie de subiecti nu poate fi aplicata faimoaselor granule sau globule.
De ce? Pur si simplu pentru ca eficacitatea lor depinde de o prescriptie personalizata: o raceala va disparea cu Oscilococcinum la un pacient, in timp ce altuia ii va fi recomandat un alt remediu. Totul va depinde intr-adevar de tipul de raceala (cu sau fara febra, cu sau fara durere de gat, nas care curge sau se infunda etc.) si caracteristici proprii fiecarui individ. In plus, in numeroase medicamente homeopatice nu se mai gaseste nici macar urma moleculei produsului de baza. Asadar, ai de ce sa te indoiesti in privinta seriozitatii unei asemenea forme de medicina. Si totusi…
Ceapa impotriva lacrimilor
Samuel Hahnemann, un tanar medic german (1755-1843) care a inventat homeopatia aplicand „teoria similitudinilor”, era de parere ca ce poate vindeca un bolnav poate sa-l imbolnaveasca pe altul. Atunci cand era sanatos, Hahnemann a decis sa inghita chinina, recunoscuta ca tratament al febrei intermitente. Rezultatul: a avut toate simptomele acesteia! A repetat experienta cu niste prieteni si a tras aceleasi concluzii: remediul unei boli poate declansa boala respectiva la o persoana sanatoasa.
Dar cercetarile lui Hahnemann erau abia la inceput. Pentru a evita efectele secundare, medicul a avut ideea sa dilueze remediile. Surpriza: cu cat principiul activ era mai diluat, cu atat era mai eficace, mai ales daca era agitat energic intre diluari. Iar „dinamizarea” lui Hahnemann a fost folosita ulterior in fabricarea remediilor actuale. Principiile acestei medicine intr-adevar nu s-au schimbat. Iti lacrimeaza ochii cand esti racit? Ceapa te va linisti. Ai palpitatii? Cafeaua te va calma. Suferi de alergie? Polenul te va vindeca si adesea va fi completat de un medicament a carui compozitie e bazata pe o solutie diluata a acestui alergen.
Medicamente compensate
In ciuda lipsei studiilor clinice semnificative asupra eficacitatii homeopatiei – nimeni nu a putut inca sa explice cum anumite medicamente care nu contin molecule active ajung sa aiba efecte – utilizatorii sai sunt din ce in ce mai convinsi de efectele curative ale acestora. Scenariul este clasic: mamele incep prin a-si ingriji copiii cu mici granule (Arnica impotriva cucuielor, de exemplu), si cand tratamentul are efect, incearca sa isi convinga sotii sa ia si ei.
Se estimeaza astazi ca 40% dintre noi recurgem la astfel de solutii, fata de 16% in 1982. De ce ar fi recurs milioane de oameni la aceasta medicina daca ea nu ar fi dat rezultate? „Efectul placebo!”, spun detractorii. „Cum se explica atunci succesul medicamentelor homeopate asupra sugarilor sau animalelor? – intreaba partizanii homeopatiei. Acestia profita si subliniaza doua dintre avantajele pe care homeopatia le are asupra medicinei traditionale: pretul scazut al medicamentelor (care sunt compensate, ca si celelalte, daca sunt prescrise de un medic) si absenta efectelor secundare nedorite (ceea ce permite ca aceste medicamente sa fie administrate copiilor si femeilor insarcinate sau celor care alapteaza).
Respecta ghidul
Trebuie sa consulti un medic sau poti sa gasesti singur solutia la problemele tale intr-un ghid? Totul depinde de simptomele si de tipul de probleme pe care le ai. Daca faci un hematom lovindu-te de piciorul patului, cateva granule de Arnica 5CH vor diminua efectele. Daca esti intepat de o albina, Apis mellica 9CH va calma mancarimile. Inainte de a-ti da examenul pentru permisul de conducere, Gelsemium 9CH te va face sa nu mai ai trac…
Citeste continuarea in revista Psychologies, editia lunii iunie.
Foto: GULIVER / GETTY IMAGES.