Indrazneste! Poti mai mult!
Cu cat traim intr-o lume mai sigura, cu atat temerile noastre iau amploare. Oricat de reconfortanta este protectia, numai avand curaj putem invata si evolua.
Obisnuinta, comoditatea, rutina, familiaritatea, toate acestea sunt stari atat de bine cunoscute tuturor. Fiecare dintre ele este o parte naturala a vietii, insa, nedozate, acestea ajung sa ne impiedice evolutia interioara. Teama de a risca sau de a iesi dintr-o stare securizanta implica stagnarea progresului nostru.
Cu alte cuvinte, putina indrazneala nu ne poate face decat bine. Ea ne ajuta sa ne ducem la indeplinire scopurile, sa ne putem urmari idealurile sau sa avem curajul sa facem schimbarile de care avem nevoie. Din acest punct de vedere, poate fi un dezavantaj sa traim intr-o societate moderna.
Traim intr-o lume care ne permite aratarea celor mai mici angoase, care propune retete antiimba- tranire si ne intretine fricile la nivel general prin fenomene ridicate la proportii mitice (terorismul, diverse epidemii, teama de animale, de sef…). Protectia excesiva ne determina sa ne retragem in carapacea noastra, sa ne fie frica sa indraznim sa riscam.
Eroii cotidianului
Angoasa si nevoia excesiva de protectie au devenit aproape o moda, sunt fenomene cu care ne intalnim zi de zi, dupa cum remarca sociologul spaniol Francisco Gavilan ne este teama, sa vorbim cu un necunoscut, sa inaintam in varsta, sa luam decizii, sa parem mediocri… In acest caz, se impune o revenire asupra virtutii indraznelii. Curajul de a parasi luxul comoditatii, al cotidianului, reprezinta o victorie asupra temerilor noastre, dar si asupra unor defecte paralizante: letargia, superficialitatea, obsesia lui „da, dar…“. Chiar si in societatea noastra demitizata, exista eroi ai cotidianului; ei sunt cei care isi schimba viata in cautarea a ceva mai bun.
Alexandra, 32 de ani, povesteste cum a decis sa plece sa lucreze in Australia – pentru un contract cu o valabilitate de doar un an –, spunandu-i prietenului ei „poate vom reveni, poate nu…“. Astazi, cei doi au devenit o familie si s-au stabilit la Sydney. „Se putea ca el sa nu ma urmeze, puteam sa ma gasesc, dupa un an, in situatia de a nu avea nici un loc de munca, nici o relatie, in capatul celalalt al lumii“, spune Alexandra.
Curajul de a ne urma visele, de a face schimbari in viata noastra, presupune un act de integritate: asumarea riscului de a renunta la ceva, acceptarea posibilitatii de a ne fi inselat, ruperea etichetei de victima, tolerarea faptului de a pierde simpatia celorlalti, puterea de spune „nu“, taria de a plonja in necunoscut. Deloc usoare si cu atat mai laudabile, aceste gesturi au valoare formatoare pentru fiecare dintre noi.
„A indrazni inseamna a accepta si altfel“
Ciprian Mototolea, psiholog cu specializari in hipnoza si terapie ericksoniana, atrage atentia asupra faptului ca schimbarile de perspectiva asupra vietii – marci ale indraznelii si fortei interioare – apar foarte greu si presupun un efort riscant de reinterpretare a viziunii noastre despre lume.
„Majoritatea persoanelor nu isi schimba brusc perspectiva asupra vietii, fie ca ne referim la cea profesionala, emotionala, sociala sau spirituala. Perspectiva noastra asupra acesteia se modifica in mod treptat, fiind strans legata de structura personalitatii. Pe langa aceasta, desi nu ne dam seama, perceptia noastra asupra realitatii se schimba in mod continuu.
Exista, insa, momente in viata fiecaruia cand apare necesitatea unei schimbari abrupte, cu efecte radicale asupra existentei. Aceasta necesitate poate aparea ca o impunere exterioara (nasterea unui copil, schimbarea jobului, mutarea in strainatate…) sau ca o nevoie interioara profunda si de lunga durata…”
Editare de Irina-Gabriela Buda
Foto: Guliver/Getty Images
Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii iunie.