Introducere în micul ghid de sănătate feminină
În anul 2017, pierdeam o prietenă dragă din cauza cancerului de col uterin. Atunci am realizat că tinerețea și sănătatea nu merg întotdeauna mână în mână și suntem primele responsabile pentru câtă grijă avem de noi. Nu găsim sănătatea în borcănelele albe, ci în cât de des mergem la controalele medicale, ce mâncăm, câtă mișcare facem și ce gânduri avem.
În numele prietenei mele dispărite am vrut să dau mai departe mesajul că sănătatea este o prioritate. Așa a venit ideea unui ghid de sănătate feminină. Am început să îl scriu pentru ca noi, femeile din România, să ne amintim să ne punem pe noi pe primul loc și să nu mai amânăm.
Nu mergem la medic pentru că nu avem timp. Nu mergem la medic pentru că nu ne doare nimic. Nu mergem la medic pentru că ne este frică. Nu mergem la medic pentru că ne gândim că dacă mergem poate aflăm că avem ceva. Ori toate acestea nu ar trebui să mai existe în vremurile pe care le trăim și cu accesul pe care îl avem la informație.
Două statistici urâte ne spun că țara noastră este pe primul loc în Europa la numărul de îmbolnăviri de cancer de col uterin, iar cancerul de sân este principala cauză de mortalitate în România. Depistate într-o fază incipientă, aceste cancere pot avea șanse mari de vindecare. Din păcate, nu suntem învățate să facem prevenție și asta se vede în numărul mare de femei diagnosticate cu tot felul de probleme de sănătate.
Prevenția începe cu mersului la medicul de familie. Aici găsești informații despre analizele de bază și ce este important să faci în funcție de vârstă. De asemenea, tot de aici afli cum să te pregătești pentru analize și cum să recoltezi corect dacă ai nevoie, de exemplu, de analize pentru urocultură sau sumarul de urină.
Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!