Iubirea trăită conștient nu doare
Nu există activitate sau proiect care să demareze cu atâtea speranțe și așteptări ca o relație de cuplu și care, din păcate, să se termine atât de des altfel decât ne-am fi așteptat. Sărbătorim numărul anilor petrecuți în relație, ca și cum acesta ar fi singurul indicator de luat în seamă. Însă câți ani am fost cu adevărat fericiți? Poate ar trebui să conteze mai mult calitatea relației, cât de bine ne este și cât de mult evoluăm împreună și mai puțin anii în care am fost doi străini sub același acoperiș.
Dacă, în prezent, există atât de multe relații care se sting, fie sufocate de rutina care ucide lent, fie copleșite de conflicte sau suferință, este pentru că nimeni nu ne-a învățat să iubim (sănătos!) și să fim în relații. Relația se construiește pornind de la o bază cât mai solidă.
Cei trei S ai compatibilității
Alegerea partenerului de cuplu este una din cele mai importante decizii, pentru că de calitatea relației va depinde, într-o mare măsură, calitatea vieții noastre. De aceea, înainte de a pacta relații până la adânci bătrâneți, este important să verificăm dacă există o compatibilitate solidă fizică, emoțională și intelectuală/ spirituală:
- Compatibilitate SEXUALĂ: primul „S” se referă la compatibilitatea intimă, a relațiilor erotice. Este primară și instinctivă, în sensul că este un dat, este sau nu este, fiind destul de greu de „fabricat“. Evident, într-o relație conștientă, sexul presupune mai mult decât simplul act fizic. Să faci dragoste cu dragoste este un indicator de conectare profundă! Este un spațiu în care puteți crește intimitatea dintre voi, plăcerea, iubirea. Dacă, însă, de la început nu există nicio atracție, va fi puțin probabil să aveți o viață erotică împlinită acum, dar mai ales pe viitor.
- Compatibilitate SENTIMENTALĂ: al doilea „S” se referă la partea afectivă și are legătură cu a-ți fi drag celălalt: să vii acasă cu bucurie. Să vă simțiți în largul vostru împreună, să îți crească inima alături de partener, să îl vrei (tot) pe el în fiecare zi, iar sentimentul să fie, evident, reciproc.
- Compatibilitate SPIRITUALĂ: al treilea „S” se referă atât la compatibilitatea care ține de partea mentală, intelectuală, încredere, prietenie, cât și la partea spirituală, la nivel de conștiință, împărtășind același interes, ritm, și nivel de evoluț
Cu un partener care să bifeze potrivirea la toate aceste niveluri vei trece, probabil, proba timpului, dezvoltând o relație sănătoasă, împlinită și conștientă. Cel mai mare „noroc” e să te poți (re)îndrăgosti de aceeași persoană, mereu și mereu, până la adânci bătrâneți. Să îi dai partenerului spațiul și libertatea de a evolua și să descoperi că îți place fiecare nouă variantă a sa. Să poți evolua și tu, iar drumurile și versiunile voastre să fie, în continuare, compatibile. Nu doar compatibilitate la început, câțiva ani fericiți, în cel mai bun caz, și apoi să rămâneți împreună pentru că „trebuie” – indiferent ce presupune pentru fiecare acest „trebuie”. Cel mai mare „noroc” într-o relație este să vă fie din ce în ce mai bine, odată cu trecerea timpului. Doar că… nu ține de „noroc“! Se învață și intră la capitolul educație relațională.
Există acum un ghid al iubirii și relației conștiente, Iubirea conștientă NU doare!, în care am adunat tot ce am găsit pe această temă, tot ce am citit, studiat, trăit și întâlnit la clientele mele, în speranța că, de data aceasta, vom alege partenerul în mod conștient și nu de pe pilot automat, repetând aceleași tipare disfuncționale.
Iubirea trăită conștient nu doare
de Cristina Andreea Stan
Primul capitol vorbește despre nevoile psihologice din relaţii: vă ghidează pentru a înţelege de ce atragem anumite persoane, parteneri cu acelaşi tipar, pentru a descoperi rănile din copilărie și alte motive inconştiente care ne împing să ne comportăm într-un anumit fel în relaţiile noastre. Veți descoperi, de asemenea, în ce mod v-a influenţat modelul de cuplu al părinţilor şi veți putea să vă eliberați de informaţiile şi credinţele limitative de care nu mai aveți nevoie.
Capitolul doi propune regândirea ideii de relaţie: pentru a trăi o relaţie în mod conştient, avem nevoie să ne eliberăm de teama pierderii partenerului, să depăşim dependenţa emoţională, să nu mai ignorăm prezentul, aşteptând schimbări magice ale partenerului.
Capitolul trei vine cu o abordare a ideii de cuplu la nivel spiritual, prezentându-vă principiile de corespondenţă vibraţională, polaritate şi oglindire, pe baza legilor universale, pentru a putea înţelege mai uşor rolul partenerului în evoluţia noastră.
Capitolul patru este despre crize în cuplu – pentru că, oricât am fi de evoluaţi din punct de vedere spiritual, mai devreme sau mai târziu orice relaţie trece prin perioade de criză – indiferent că sunt provocate de apariţia copiilor, infidelitate, gelozii sau pur şi simplu de rutină.
Ultimul capitol reprezintă duşul rece de care avem nevoie pentru a ne trezi şi a ne asuma responsabilitatea personală, fără a mai arăta cu degetul spre nimeni altcineva. Să ne creăm viața și relațiile în mod asumat și conștient.
Vestea bună, așadar, este că se poate „fericiți până la adânci bătrâneți”, dar nu este un dat din ceruri, ci o muncă și o alegere zilnică!
Editura Bookzone