Kundalini yoga: trezirea și canalizarea energiei adormite
Oricine participă la o sesiune de Kundalini yoga poate simți că această practică este diferită de celelalte forme de yoga, pe care le întâlnim de obicei prin săli. Tehnica de respirație este alta, efectele fizice, emoționale și energetice altele. Râdem, plângem, ne simțim vii și ne trezim, deși nu medităm exact în felul în care o facem în alte practici. Cu toții am apucat să citim pe undeva despre magia trezirii șarpelul Kundalini care șade încolăcit în adâncul trupului și abia așteaptă să se trezească, pentru a ne transforma ființa. Din chakra energiei sexuale, unde stă cuminte înfășurat, șarpele este trezit de practică și ne inundă corpul cu energie. De măiestria practicii noastre ține să o stăpânim.
Istoria și natura Kundalini yoga
Mii de ani, Kundalini Yoga a existat în India ca o practică secretă. Abia în 1969 Yogi Bhajan a contestat tradiția secretului și a început să predea această practică în public prezentând-o ca „un set de instrumente pentru viață, în aceste vremuri moderne aglomerate”. Este una dintre cele mai originale și mai puternice forme de yoga, o yoga a conștientizării și experienței. Kundalini Yoga este o știință completă care include o serie de posturi și mișcări yoghine, tehnici de respirație, relaxare, intonare a mantrelor și meditație.
În fiecare dintre noi, la baza coloanei vertebrale se află o energie foarte puternică și creativă, dar adormită. Din păcate, cei mai mulți nu știu sau nu ajung să o folosească. Cu ajutorul Kundalini Yoga, această energie creativă poate fi eliberată, echilibrând chakrele din corp și oferind claritate mentală și, astfel, permițându-ne să ne atingem cel mai mare potențial interior. În prezent sunt multe controverse la adresa lui Yogi Bhajan, însă, așa cum putem face cu multe aspecte ale vieții, luăm toate lucrurile de valoare pe care le-a adus și onorăm aceste aspecte ale practicii. Practica este prima, mai apoi omul.
Personal practic Kundalini yoga de mai bine de șase ani și predau acest tip de yoga de circa doi ani. În comparație cu alte forme de yoga, Kundalini are o componentă spirituală mai puternică. Chiar dacă implică mișcări fizice, nu acestea sunt obiectivul principal (ca în hatha sau vinyasa yoga, de exemplu, care gravitează în jurul pozițiilor fizice și conexiunii acestora cu respirația).
Kundalini yoga este, de asemenea, mai precisă și mai repetitivă. În timp ce alte tipuri de yoga curg cu respirația ta, Kundalini yoga combină mantrele, meditația, mișcările și respirația în tipare specifice. Kundalini yoga constă din șase componente principale, care se desfășoară în următoarea ordine:
- Mantra de deschidere – se rostește la începutul fiecărei practici, pentru a ne acorda cu energia practicii.
- Pranayama sau încălzirea. Se vor executa exerciții de respirație, numite pranayama, și uneori, de asemenea, mișcări pentru a întinde coloana vertebrală. Scopul pranayama este de a practica controlul respirației.
- Kriya. O kriya este o secvență de posturi, pranayama, mudre (pozițiile mâinilor), sunete și meditație. Lungimea și intensitatea kriya depind de instructor.
- Relaxare. Acest lucru permite corpului și minții să absoarbă efectele unei kriya.
- Meditaţie. Instructorul te ghidează prin meditație pentru a cultiva conștientizarea.
- Mantra de închidere.
Respirația de foc, tipică acestei practici Kundalini, are un rol energizant și stimulator:
- Eliberează toxine din plămâni, mucoase, vasele de sânge și alte celule.
- Extinde capacitatea pulmonară și crește puterea vitală.
- Întărește sistemul nervos pentru a rezista stresului.
- Reface echilibrul dintre sistemul nervos simpatic și parasimpatic.
- Întărește chakra manipura, chakra plexului solar.
- Mărește rezistența fizică și te pregătește să acționezi eficient.
- Reglează câmpul psiho-electromagnetic subtil al aurei.
- Reduce impulsurile de dependență precum droguri, fumat și alimente proaste.
- Crește nivelul oxigenării creierului, facilitând o stare de spirit concentrată, inteligentă și neutră.
- Întărește sistemul imunitar și poate ajuta la prevenirea multor boli.
- Promovează sincronizarea bioritmurilor sistemelor corpului.
O practică deopotrivă feminină și masculină
Chiar dacă energia Kundalini este clasic recunoscută ca o energie feminină, aceasta se referă la trezire, în echilibru și uniune cu aspectul masculin al conștientizării. În yoga clasică, forța creativă (Shakti) este cea care aduce conștiința eternă (Shiva) în acțiune și manifestare. Această forță, energie, însă conține și energie masculină.
Kundalini Yoga este un stil preferat atât de femei, cât și în egală măsură de bărbați. Bărbații se bucură mult mai mult la clasele de tip Kundalini decât la multe alte clase hatha yoga.
Indiferent dacă ești femeie sau bărbat, această practică aduce multe conștientizări, te aduce în prezent aproape instant, în corpul tău, în senzațiile pe care le experimentezi. Este o practică blândă, dar foarte puternică, cu efecte aproape imediate asupra sistemului nervos, asupra minții și energiei proprii.
Exigențele practicii
Pentru a putea observa efecte, Kundalini yoga trebuie practicată constant și cu detașare. Este foarte intensă, de multe ori aduce la suprafață emoții puternice, care ne zdruncină un pic. Aici este lecția: să nu ne identificăm cu emoțiile noastre, ci să le privim ca pe o energie ce se mișcă în noi. Emoțiile noastre sunt doar energie stocată în corp și practica ne ajutăm să dăm drumul acestei energii să curgă liber. Când nu ne mai identificăm cu emoțiile sau gândurile noastre se așterne o liniște și o eliberare totală la nivel fizic, mental și spiritual. Asta este ceea ce creăm într-o practică Kundalini yoga.
Când cineva are o eliberare emoțională la una dintre sesiunile ghidate de mine, nu reacționez, doar susțin spațiul pentru persoana respectivă, ca să elibereze și să manifeste emoțiile respective. Nu mă duc să consolez sau să încerc să opresc manifestarea acestora.
Miza cea mai importantă în Kundalini yoga este să ajungi să te vezi – din toate unghiurile, cu bune și cu rele, cu lumini și umbre. Este o unealtă care aduce multă cunoaștere de sine, inteligență universală și vindecare.
Progresul în această practică
Pentru mine este despre creșterea mea ca om, despre conștientizarea de sine și despre depășirea anumitor limite mentale. Fizic progresul se măsoară în cum respir, cum mă mișc, cât sunt de puternică, anduranță. Mental este legat de cum îmi păstrez pozitivitatea, claritatea, neutralitatea și consecvența. Spiritual simt progres de fiecare dată când mă conectez în meditații la sinele meu autentic, când simt că mă aflu într-o altă dimensiune, dincolo de timp, spațiu și materie.
Pentru mine orice clasă este reușită, indiferent de cât este de intensă sau de populară ca număr de participanți sau cât de multe conștientizări, deoarece din fiecare clasă rămân cu informații valoroase despre mine, despre condiția umană, despre yoga, conexiune și energie.
Iubesc într-adevăr sesiunile cu multă energie, dar și pe cele așezate, atunci când pot vedea pe fețele oamenilor emoția fericirii de a se întoarce către sine, acasă.