La generatii noi, ritualuri noi
Traim intr-o lume care se schimba cu o viteza fara precedent. Putem inventa noi ritualuri care sa raspunda nevoilor noastre de spatiu privat, de comunicare si care sa ne apropie?
In fiecare sambata, cam pe la ora 12, ma strecor din casa si ma duc la o cafenea din coltul strazii mele. Imi iau o cafea si o prajitura cu ciocolata si citesc cateva pagini de beletristica. Apoi, in functie de dispozitie, imi notez cateva ganduri. Este vorba de o ora-doua din viata mea care imi apartin exclusiv. Nu raspund la mobil nici macar prietenilor, nu imi asum obligatii de familie sau sarcini legate de treburile casei.
Este momentul meu de reflectie si relaxare in care ma gandesc la planurile si dorintele mele. Ma bucur sa vad ca cei dragi s-au obisnuit cu aceasta escapada si mi-o respecta.“ Florentina, 32 de ani, avocat, face acest lucru de peste doi ani si incearca sa respecte acest ritual personal cu cat mai multa rigoare – si nu este singura. Desi traim intr-o societate moderna, laicizata, desacralizata, nevoia noastra de traditii, de mici ritualuri se pastreaza. Le practicam din diferite motive si in cele mai variate feluri. Dar, fie ca este vorba de ritualuri colective sau personale, ele au valoare de reafirmare a unei identitati.
Aceste cutume ne individualizeaza pe unii fata de ceilalti sau subliniaza particularitatile dintre diferitele grupuri de oameni. Avem nevoie de ele pentru a arata cine suntem si in ce raporturi ne aflam cu cei din jurul nostru. Psihologul Cristian Petrescu spune ca „ritualurile fac parte din cultura umana de sute si mii de ani. Un ritual inseamna un set de actiuni facut in special pentru valoarea simbolica a acestora si nu pentru valoarea lor concreta. Cele mai multe ritualuri isi au originea in traditiile pastrate de comunitate.
Ritualul are intotdeauna o conotatie interpersonala si sunt foarte rare situatiile in care un ritual il face o singura persoana, izolata, in singuratate. Asadar, intr-un ritual sunt implicate mai multe persoane, care inteleg impreuna (sau acorda o semnificatie impreuna) o situatie sau un eveniment. Fiind vorba de grupuri de persoane, putem imparti ritualurile, dupa sfera in care se petrec, in ritualuri familiale si ritualuri sociale.
Exista, bineinteles, unele ritualuri care au semnificatie multipla, in mai multe sfere. De exemplu, un ritual foarte vechi este nunta, care are o semnificatie individuala (din acel moment, individul va purta verigheta sau isi poate schimba numele). De asemenea, nunta inseamna un ritual si pentru familie (parintii se despart de copii, mirele si mireasa isi unesc destinul intr-un ritual religios).
Tot la nunta apare si o componenta sociala, nasii, care sunt un fel de martori pentru momentul prezent, dar si ghizi pentru viitor, si insasi petrecerea de dupa cununie are o semnificatie pur sociala, de anuntare si recunoastere a evenimentului respectiv. In familie se obisnuieste ca macar in weekend sa luam masa impreuna (familia nucleara sau cea largita).
Acesta este un ritual menit sa conserve relatiile intrafamiliale, sa se rezolve micile conflicte care apar in orice familie si sa dea membrilor familiei un sentiment de apartenenta si de securizare. Scopurile ritualurilor sunt variate: ele ne pot arata faptul ca avem idealuri comune, ne pot consolida relatiile sociale, educatia morala a membrilor unei comunitati, pot semnifica acceptarea de noi membri. Cele mai cunoscute ritualuri sociale sunt ceremoniile. Institutiile cele mai vechi si mai reprezentative pentru o societate (Scoala, Armata, Biserica) au un ceremonial pentru diverse activitati specifice.“
Editare de Irina Buda
Foto: dreamstime.com
Citeste continuarea in revista Psychologies, editia lunii decembrie.