Lasă-l să învețe cu drag!
Poate e banal, dar e necesar de spus: copiii învață cu drag! Dar numai dacă le dăm cadrul potrivit. Iată 5 greșeli pe care le fac câteodată părinții, care, cu nobilul scop de a-i face pe copii să învețe mai bine, nu fac altceva decât să le scadă motivația .
„Prima zi în care ne oprim din învățare este prima zi în care «murim».” Acesta este unul dintre crezurile mele, primit în copilărie de la părinții și bunica mea; azi îl dau mai departe copiilor mei și părinților cu care interacționez.
Școala este în continuă schimbare, iar presiunea de pe umerii copiilor e mai mare ca niciodată, atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor. Un copil are o singură cale să devină cea mai bună variantă a sa, indiferent că este în fața unui laptop sau cu creionul în mână: să învețe.
Iată cele mai des întâlnite 5 greșeli pe care părinții le fac, cu cele mai bune intenții, și care de fapt scad motivația copiilor de a învăța cu drag.
- Lăsăm reușita copiilor pe seama profesorilor.
De fapt, reușita copilului este o muncă în echipă între copil, părinte și învățător sau profesor. Însă baza învățării se construiește acasă.
Ce putem face când copilul nu ține corect creionul în mână sau nu înțelege tabla înmulțirii este să ne suflecăm mânecile și să exersăm alături de el. Astfel, îi dăm încredere că suntem alături de el în procesul învățării și nu-l lăsăm ca o frunză-n vânt, mai ales atunci când știm că nu se descurcă singur.
Un alt aspect la fel de important este să-i transmitem copilului că învățarea este o prioritate în familia noastră. Nu prin vorbe, ci prin acțiunile noastre de zi cu zi. Că învățarea nu înseamnă doar note bune și premii, ci are loc zi de zi, de la cele mai fragede vârste. Citim o carte? Ne așezăm pe canapea lângă copil și îi povestim despre ce e vorba. Avem un conflict la job? Îi putem împărtăși copilului nu doar cum l-am rezolvat, ci și ce lecții am dobândit din această experiență. Mergem în vacanță într-un loc pe care nu l-am mai văzut niciodată? Ținem un jurnal de călătorie împreună cu copilul și descoperim ce am învățat nou.
Astfel, copilul va înțelege că fiecare zi e o oportunitate de creștere, iar învățarea nu se întâmplă doar în preajma profesorilor și școlii, ci e parte din viața de zi cu zi.
Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Urania Cremene este expert în parenting, autoarea programului All About Parenting și coprezentator la MediCOOL.