Laude pentru cei mici, pentru un eu puternic
Cum sa ne incurajam copiii, sa-i determinam sa aiba incredere in fortele proprii fara a-i transforma in mici narcisisti? Descopera arta delicata a laudelor dozate corespunzator.
Primul pas e motiv de mare sarbatoare. La fel si prima serbare, prima poezie invatata, primul calificativ maxim. Aproape intotdeauna, parintii isi manifesta frenetic bucuria realizarilor (nu mereu uimitoare) in fata odorului. Asta naste riscul evolutiei lui egocentriste sau, dimpotriva, il ajuta sa devina o persoana echilibrata si increzatoare in sine? Se pare ca, totusi, constituirea egoului trebuie incurajata, absenta constiintei unui eu fiind pentru copil sursa de mari suferinte. Protejarea eului, fara umilinte sau tradari, este cruciala.
A FACE COMPLIMENTE NU INSEAMNA A FLATA
Dar atunci cand complimentele devin excesive, ele nu mai creeaza incredere si nici nu mai construiesc egoul. Convinsi ca acestea vor actiona asupra increderii in sine a copilului, ingrijorati, si vrand sa-l linisteasca in momentele de indoiala (cand a luat nota mica la un test sau a pierdut meciul de tenis), unii parinti recurg la complimente nefondate. Ce nu au ei in vedere este ca, in primul rand, copilul nu se lasa pacalit.
Un compliment simtit ca nu este sincer, cu siguranta il va deranja. Iar apoi isi va pune intrebari. Excesul de laude are, si el, efectul invers celui dorit. Ceea ce initial poate servi la intarirea personalitatii copilului, il va fragiliza. Caci flatarea actioneaza ca un drog si mentine copilul intr-o stare de dependenta. Ajuns la varsta maturitatii, el va avea tendinta sa fie lipsit de autonomie si va cauta intotdeauna recunostinta celorlalti.
Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia mai 2013.